Acasă Externe Bucureşti: Traian Băsescu: PPE are prim şansă la şefia Comisiei Europene

Bucureşti: Traian Băsescu: PPE are prim şansă la şefia Comisiei Europene

DISTRIBUIȚI

128672 – 27052014  –   Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, inainte de plecarea la Consiliul European informal de la Bruxelles, ca Partidul Popular European (PPE) are prima sansa la sefia Comisiei Europene si ca Romania doreste sa il pastreze pe Dacian Ciolos comisar european pe Agricultura.

Seful statului a sustinut o declaratie de presa, marti, pe Aeroportul Henri Coanda, inainte de plecarea la Bruxelles, unde se va vedea, in cadrul unei intalniri informale, cu ceilalti 27 de sefi de stat si de guvern din UE care vor discuta despre rezultatele alegerilor europarlamentare si viitorul presedinte al Comisiei Europene.

Presedintele a anuntat ca principalele trei teme care vor fi dezbatute la aceasta reuniune sunt situatia din Ucraina, planificarea legislativa pentru perioada 2014-2019, precum si rezultatele alegerilor europarlamentare care s-au incheiat duminica.

“Voi participa la un consiliu european informal. Vom discuta despre alegerile prezidenţiale din Ucraina, planificarea legislativă pentru 2014-2019. Al treilea punct va fi legat de analiza rezultatului alegerilor pentru PE. Rezultatul alegerilor arată că PPE a câştigat alegerile, fără a avea majoritate absolută, dar e cel mai mare partid ca reprezentare în PE. Este previzibil ca, în procesul de formare al noilor instituţii, acest lucru să cântărească foarte greu în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene. În timp ce popularii europeni au obţinut 214 locuri, socialiştii au obţinut 190 de locuri, iar liberalii 64 de locuri. Astăzi nu se va face nicio desemnare, va începe un proces de reflecţie legat de preşedintele CE. Va fi un proces care va dura. Prima şansă o are un reprezentant al PPE şi îl vom susţine”, a spus Traian Băsescu.

În legătură cu portofoliul pe care îl va deţine Rpomânia în viitoarea configuraţie a Comisiei Europene, şeful statului a spus: “Opţiunea noastră rămâne continuarea cu Dacian Cioloş la Agricultură, dar nu suntem singuri pe lume. Portofoliul agriculturii este extrem de disputat întotdeauna”.

“Este o problemă a PNL-ului. Nu aş vrea să o comentez. Cifra de 214 mandate nu are în vedere şi cele şase mandate ale PNL. Dacă se ia în calcul şi acest lucru, PPE ar avea 220 de mandate, iar grupul ALDE ar rămâne cu 58 de mandate”, a spus preşedintele referitor la afilierea PNL la PPE.

Despre numărul de voturi obţinut de PMP la alegerile europarlamentare, Traian Băsescu a afirmat: “Nu a fost un scor entuziasmant, dar a fost un scor bun pentru un partid care s-a înregistrat pe 29 ianuarie 2014”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.