Acasă Externe R. Moldova: Discursul Tiraspolului capătă alte nuanțe

R. Moldova: Discursul Tiraspolului capătă alte nuanțe

DISTRIBUIȚI

128334 – 14052014  – Negocierile în problema transnistreană au eficienţă redusă în ultima perioadă, iar Chişinăul nu a reuşit să convingă autorităţile de la Tiraspol să iniţieze discuţii şi în privinţa reglementării politice a conflictului, a declarat astăzi şeful Biroului pentru Reintegrare, George Bălan. De asemenea, Misiunea OSCE la Chişinău observă că discursul Tiraspolului a devenit mai intrasigent, scrie presa de la Chișinău.

De la începutul acestui an, în pofida insistențelor Chişinăului, Tiraspolul refuză o întrevedere a liderilor. Mai mult, eficienţa grupurilor de lucru s-a redus, deoarece nu se ia nicio decizie, iar rezultatele discuţiilor sunt ulterior transferate pentru negocierile în formatul 5+2. În ceea ce priveşte discuţiile în acest format, Tiraspolul refuză în continuare să negocieze şi chestiuni ce ţin de reglementarea politică a conflictului transnistrean, a declarat George Bălan în cadrul mesei rotunde cu genericul „Crearea Spaţiului Economic Unic/Comun între ambele maluri ale Nistrului: oportunităţi şi provocări”, organizată de Asociaţia pentru Politică Externă.           De asemenea, şefa Misiunii OSCE la Chişinău Jennifer Brush, a arătat că în ultimii ani Tiraspolul şi-a schimbat mesajul, astfel încât, în ultimul timp, nu se mai discută despre un statut special al regiunii în cadrul Republicii Moldova, ci despre recunoaşterea independenţei şi chiar alipirea la alt stat.

Şi directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a arătat că negocierile în formatul 5+2 trenează, iar autorităţile de la Tiraspol refuză să participa la semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, deşi acest lucru etse în detrimentul agenţilor economici şi populaţiei din regiune.

Amintim că următoarea rundă de negocoieri în formatul 5+2 urmează să se desfăşoare la sfârşitul acestei luni. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.