Acasă Externe Agenda Europeana Raețchi vrea mai multă transparență și sancționarea mai dură a firmelor de...

Raețchi vrea mai multă transparență și sancționarea mai dură a firmelor de plasare a forței de muncă atunci când încalcă legea

DISTRIBUIȚI
ovidiu_raetchi

128714 – 28052014  – Lipsa unui mecanism standardizat prin care misiunile diplomatice românești să fie informate despre prezența lucrătorilor români peste hotare este una dintre problemele frecvent semnalate de românii care lucrează în afara granițelor. În acest sens, printr-un proiect de lege depus în parlament, deputatul Ovidiu Raeţchi dorește amendarea Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, în sensul obligării agențiilor de ocupare a forței de muncă de a transmite misiunilor diplomatice ale României datele de contact ale cetățenilor români pe care îi plasează la muncă în străinătate.

Lipsa unor liste cu agenții de ocupare a forței de muncă grupați după anumite criterii pe paginile de internet ale ITM județene îngreunează accesul solicitanților de locuri de muncă în străinătate la o serie de informații care le-ar permite să aleagă în cunoștință de cauză firma de intermediere cu care să lucreze.

Deputatul dorește o transparentizare a controalelor și măsurilor pe care ITM le stabile;te în legătură cu firmele de plasare a forței de muncă motiv pentru care cere actualizarea lunară, în funcție de adresă, a listei agenților de ocupare a forței de muncă sancționați de ITM, precum și a motivului și datei  sancținonării.

Raețchi a constatat că mulți lucrători români care au fost înșelați de firmele de plasare a forței de muncă nu depun plângere, fie din cauza lipsei de fonduri pentru o acțiune în instanță, fie pentru că se tem de eventuale repercusiuni.

Proiectul de lege mai prevede instituirea unei verificări anuale din partea ITM în privința respectării prevederilor legii 156/2000.

”Publicarea pe internet, de către ITM, a raportului de control anual va sprijini cetățenii români interesați să muncească în străinătate în alegerea unei firme serioase care să îi plaseze la muncă în afara țării”, consideră deputatul Raețchi, care susține și o înăsprire a amenzilor pentru agenții de ocupare a forței de muncă care nu respectă legea. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.