Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Deputaţii au respins modificările Codului Silvic propuse de PSD

Bucureşti: Deputaţii au respins modificările Codului Silvic propuse de PSD

DISTRIBUIȚI

129348 – 25062014  – Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut marţi noul Cod Silvic, proiect care, faţă de forma susţinută de PNL, a suferit modificări radicale în cadrul lucrărilor comisiilor parlamentare. În urma votului electronic exprimat nu a fost întrunit numărul necesar pentru promovarea actului normativ, prin urmare proiectul de lege al noului Cod Silvic a fost respins. Acest lucru va permite reluarea dezbaterii pe marginea unui act normativ care să răspundă nevoilor reale ale sectorului silvic şi care să înglobeze principiile susţinute şi promovate de PNL în acest domeniu.

“Proiectul supus votului astăzi (marţi – n. r.) reprezenta un Cod Silvic trunchiat, lipsit de puterea de a reforma domeniul pădurilor, deoarece s-au eliminat prevederi esenţiale, care duceau la stârpirea corupţiei şi a tăierilor ilegale. Modificările aduse formei pe care am iniţiat-o ca ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură nu aveau nimic în comun cu respectul pentru lege, pentru păduri, pentru banii publici şi pentru cetăţeni. Au fost excluse prevederile legate de vânzarea lemnului sortat şi fasonat din depozite şi rampe special amenajate, care sporeau valoarea lui, cele legate de înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemne, de respectarea dreptului la proprietate pentru micii proprietari de păduri şi de asigurare a sprijinului pentru agenţii economici, care activează în domeniul exploatării şi prelucrării primare a lemnului, prin facilitarea accesului la resursa forestieră şi valorificarea superioară a acesteia. Mă bucur că acest act normativ a fost respins întrucât ne oferă nouă, liberalilor, posibilitatea de a relua procedura parlamentară a proiectului de Cod Silvic asumat şi susţinut prin două rezoluţii ale PNL astfel încât problemele din sistem să fie rezolvate în mod responsabil şi transparent”, a declarat deputatul PNL, Lucia Ana Varga, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

PNL îşi reafirmă angajamentul de a susţine reforma în sectorul silvic, plecând de la o serie de principii care au stat la baza actului normativ iniţiat de deputatul Lucia Ana Varga, în timpul său mandatului său de ministru. Aceste principii includ: împiedicarea exploatărilor abuzive şi a tărierilor ilegale; implementarea unui regim sancţionatoriu menit să stopeze corupţia din sistem; respectarea dreptului de proprietate pentru micii proprietari de păduri; descurajarea exportului de masă lemnoasă brută sau semiprelucrată – buşteni, cherestea şi crearea de locuri de muncă la nivel local; vânzarea în mod transparent a masei lemnoase prin rampe şi licitaţii, nu pe picior, aşa cum se practică în mod curent. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.