Acasă Life Bucureşti: Testul Babeş-Papanicolau, gratuit şi în 2014

Bucureşti: Testul Babeş-Papanicolau, gratuit şi în 2014

DISTRIBUIȚI

128946 – 06062014 – Ministerul Sănătăţii va derula şi în acest an Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.  “Am luat decizia de a continua acest program în scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală si a mortalităţii datorate acestora. Foarte important pentru noi este şi creşterea gradului de informare a populaţiei pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătosşi utilizarea programelor de prevenţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Prin implementarea unui astfel de program, Ministerul Sănătăţii urmăreşte în primul rând, depistarea bolii în stadii cat mai precoce, vindecabile si îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentareşi tratament de specialitate.

Programul gratuit se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

În cadrul programului există 97 de reţele unde se recolteaza probe pentru testarea Babeş- Papanicolau.

Pentru efectuarea testului Babeş- Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, iar daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

Programul benefiaciază anul acesta de un buget de peste 13 000 000 de lei.

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice Prof. dr. Alexandru Trestioreanu din Bucuresti si Prof. dr. I. Chiricuta din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Prof. dr. Alfred

Rusescu, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si  Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Programul de screening a debutat în luna iunie a anului 2012.

Potrivit raportărilor transmise de Unitatea de asistență tehnică și management (UATM) a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), unitate care coordonează Programul național, din luna iunie 2012 şi până la sfârşitul trimestrului I din 2014 un număr de 606.132 femei au efectuat testul Babeș-Papanicolau. La peste 32.600 dintre acestea au rezultat teste pozitive, iar la 1.312 au fost depistate leziuni maligne. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.