Acasă Cultura/Media Portugalia: Monument dedicat lui Lucian Blaga, dezvelit la Estoril

Portugalia: Monument dedicat lui Lucian Blaga, dezvelit la Estoril

DISTRIBUIȚI

128824 – 03062014  –  Cu prilejul vizitei sale oficiale în Republica Portugheză, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dezvelit luni la Estoril, un monument dedicat personalităţii lui Lucian Blaga. Cu acest prilej a susţinut, în prezenţa unei distinse audienţe formată din reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai mediului diplomatic, academic şi cultural portughez precum şi ai comunităţii româneşti, o alocuţiune în care a evidenţiat meritele lui Lucian Blaga de diplomat și cărturar de anvergură europeană.

„Nu am nici cea mai mică îndoială că monumentul Blaga, aşezat în inima oraşului Estoril, cu faţa către parc, cu faţa către Ocean, va deveni pentru românii rezidenţi ca şi pentru românii în trecere prin Portugalia, un loc de pelerinaj. Estoril şi Cascais vor reuni astfel, sub însemnele mai vechi şi mai noi, un spaţiu de marcantă prezență românească, o prezență românească continuă în Portugalia. Lucian Blaga a fost timp de un an, între 1938 și 1939, ambasadorul României în Portugalia. În trecerea sa prin îndepărtata Lusitanie, cum numea el Portugalia, a adus culturii române două volume în limba portugheză, Luntrea lui Caron și La curțile dorului. Lucian Blaga, om cu convingeri democratice solide a trăit vremuri în care a plătit preţul izolării şi interdicţiei de a publica până în ziua morţii. Omagiem, aşadar, şi acest act de demnitate,” a subliniat şeful diplomaţiei române.

Prezent la eveniment, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, Bruno Maçães, a făcut un elogiu culturii române și marilor personalități care au trecut prin Portugalia, amintind nume precum Lucian Blaga şi Mircea Eliade.

De asemenea, ministrul Titus Corlățean a inaugurat, într-unul dintre saloanele de la parterul Hotelului Palácio Estoril, o placă trilingvă care marchează faptul că poetul a rezidat în această incintă în calitate de ambasador român, în cursul anului 1938.

Seria de evenimente marcate de aniversarea a 40 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări a continuat cu vernisarea expoziţiei Blaga, Un diplomat la curţile dorului, cu documente din Arhivele Diplomatice ale României și fotografii din arhivele familiilor Blaga şi Brediceanu.

Tot cu acest prilej, a fost lansată şi o carte poştală comemorativă, editată în patru versiuni, română, portugheză, engleză şi spaniolă care cuprinde o prezentare a personalităţii omagiate şi un document, în facsimil, cu semnătura poetului și diplomatului român.

Bustul lui Lucian Blaga, operă a sculptorului român Aurel-Gheorghe Ardelean, a fost realizat la iniţiativa Ambasadei României la Lisabona. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi al Institutul Cultural Român. A beneficiat, de asemenea, de sprijinul Primăriei Cascais, care şi-a dat concursul pentru realizarea ansamblului, executând amenajările peisagistice care pun în valoare monumentul.

Cariera diplomatică a lui Lucian Blaga a cuprins mai multe etape, acesta debutând ca ataşat de presă pe lângă Legaţia română din Varşovia, unde a lucrat un an, între 1 noiembrie 1926 şi 30 octombrie 1927. A fost trimis apoi la Legaţia română din Praga (1 noiembrie 1927–31 martie 1928), ţară aliată a României în cadrul Micii Înţelegeri. Au urmat două mandate la Berna, întâi ca ataşat de presă (1 aprilie 1928–30 octombrie 1932), apoi consilier (1 februarie–decembrie 1937). Într-o perioadă de mari frământări politice în Austria, a fost consilier de presă la Viena (1 noiembrie 1932–31 ianuarie 1937). Începând cu data de 1 aprilie 1938, Lucian Blaga a fost numit în fruntea legaţiei române la Lisabona unde a stat până în luna martie 1939.

Hotel Palácio din Estoril, locul amplasării bustului lui Lucian Blaga, este unul dintre cele mai prestigioase ansambluri rezidenţiale istorice din Europa. Prin saloanele sale legendare au trecut capete încoronate, şefi de stat şi diplomaţi care au desenat contururile Europei postbelice, scriitori faimoși. Cascais și Estoril sunt cele două puncte esențiale ale convergenței spirituale între poporul român și cel portughez. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.