Acasă Politic Problema separării copiilor de familie, în atenția APCE

Problema separării copiilor de familie, în atenția APCE

Cazurile copiilor români separați de serviciile sociale din alte țări prezentat în fața Comisiei pentru afaceri sociale a APCE

DISTRIBUIȚI

170018 – 22092023 – În cadrul reuniunii plenare a Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a avut loc în data de 19 septembrie la Paris, în calitate de inițiator al moțiunii pentru rezoluție cu tema ”Practici abuzive de separare a copiilor de mediul familial”, senatorul Titus Corlățean a prezentat situațiile dramatice prin care au trecut membrii familiei Ruth și Marius Bodnariu (separați inițial de cei cinci copii ai lor, în prezent stabiliți în România), familiile Furdui și Rotundu (la rândul lor reîntorși în România, ai căror copii au fost reintegrați în cadrul familiei extinse), cazul Cameliei Simicală (repatriată cu cei doi copii ai săi), precum și situațiile familiilor de români Hermina Gheorghe și fiul său William Cristian din Danemarca, respectiv Mihaela Seidler și fiica sa din Germania, precum și cazul, de dată recentă, al familiei Samson din Suedia. În situații similare se află părinți și copii din Polonia, Cehia, Slovacia, statele baltice, precum și din alte state ale lumii.

Senatorul Corlățean a vorbit și despre numărul mare de cauze finalizate prin decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de încălcare a dreptului la respectare a vieții de familie, prevăzut în  art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, a dreptului la instruire și dreptului părinților de a asigura educația copiilor conform convingerilor lor religioase si filozofice, prevăzut în Primul Protocol Adițional al Convenției (art. 2), a libertății de gândire și de conștiință și a libertății religioase (art. 9 al Convenției) și a dreptului la nediscriminare (interzicerea discriminării potrivit art. 14 al Convenției).  Totodată, a făcut referire la principiile generale pe care Marea Cameră a CEDO le-a stabilit în anul 2019 prin decizia în cauza Strand Lobben și alții v. Norvegia, între care principiul separării  doar în cazuri absolut excepționale și în urma unor măsuri clare de sprijin din partea autorităților pentru ameliorarea situației, respectiv al obligației de a permite menținerea legăturilor dintre părinți și copii și păstrarea rădăcinilor și originilor în cazul copiilor separați de părinți.

De asemenea, parlamentarul român a prezentat detaliat demersurile din ultimii ani, la solicitarea mai multor familii de români din străinătate, ca urmare a separării brutale a copiilor de părinții lor, cu încălcarea  gravă a procedurilor de către angajați ai serviciilor sociale din țara de domiciliu și prin invocarea unor motivații netemeinice, a căror veridicitate a fost prea puțin analizată. Totodată, senatorul român a subliniat că acest proces de separare este în foarte multe situații ireversibil, lăsând în urmă traume cu consecințe incalculabile, deopotrivă pentru părinți și copii. Oficialul român a atras atenția că, în lipsa unei proceduri care să implice în mod obligatoriu o decizie judecătorească și un proces transparent, în care părinții să aibă dreptul la apărare, pot exista încălcări de procedură dictate de alte interese decât interesul superior al copilului – norma juridică prin care se poate admite/decide separarea copilului de părinți.

La dezbateri, în calitate de experți, au fost invitați Mads Andenas, profesor de drept la Universitatea Oslo și fost raportor special al ONU, și Mia Dambach, director executiv, Protecția Identității Copiilor, Geneva, avocat pentru drepturile copilului, membră a numeroase misiuni de evaluare UNICEF în diferite țări din Europa, Asia și Africa.

La rândul lor, cei doi invitați au susținut punctele de vedere exprimate de senatorul român, prin exemple și date relevante și prin evaluări rezultate în urma implicării lor directe în acțiuni de sprijin al unor familii aflate în situații similare.

Cei doi invitați au recomandat o evaluare atentă din partea Comitetului Miniștrilor și a APCE asupra modului în care statele membre ale Consiliului Europei își respectă obligațiile juridice potrivit standardelor în materie impuse de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de Convenția ONU privind drepturile copilului.

Membrii comisiei au avut la rândul lor intervenții cu privire la modul în care este reglementat la nivel național mecanismul prin care se poate declanșa procedura de separare a copiilor de părinți, procedura de adopție, respectiv posibilitatea reîntregirii familiei, subliniind, totodată, faptul că, incontestabil, cel mai bun loc pentru copii lor este în rândul familiei și de aceea sunt obligatorii mecanisme clare și o monitorizare cât mai atentă pentru eliminarea  posibilelor erori.

În încheierea dezbaterii, președinta Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, Selin Sayek Böke (Turcia, SOC) a concluzionat că, în acord cu cele discutate, membrii comisiei vor avea în vedere demersuri și  modalități specifice pentru continuarea dezbaterilor și analizei pe această temă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.