Acasă Economie Petroliștii se angajează să contribuie la tranziția energetică?

Petroliștii se angajează să contribuie la tranziția energetică?

DISTRIBUIȚI

170019 – 22092023 – Organizat într-un context energetic mondial încă extrem de complicat, la Calgary, în Canada, s-a desfășurat în perioada 17-21 septembrie 2023 a 24-a ediție a Congresului Mondial al Petrolului (WPC). Delegația României a fost condusă de Pavel-Casian Nițulescu, secretar de Stat în Ministerul Energiei și a inclus reprezentanți ai unor importante companii românești din sectorul petrolier, precum CONPET și OIL TERMINAL.

Ediție din acest an a avut ca temă „Energy Transition-The Path to Net Zero”, în cadrul căreia au fost abordate provocările și realitățile tranziției energetice, securitatea energetică și reziliența în aprovizionarea cu energie, gestionarea responsabilă a tranziției energetice, tehnologii inovative pentru energie curată, stocarea carbonului, rolul gazului natural lichefiat, soluții de reducere a emisiilor de carbon în industria de petrol și gaze naturale, rolul hidrogenului în tranziția energetică.

O tranziție eficientă și echitabilă poate fi realizată prin valorificarea potențialului energetic al fiecărei țări și în special a particularităților energetice ale acesteia. Gazele naturale și energia nucleară s-au dovedit deja a fi elemente complementare resurselor regenerabile, oferind suport și flexibilitate în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

Criza energetică a arătat că țările au nevoie, în primul rând, de securitate în aprovizionarea cu energie și de prețuri accesibile, deoarece acești doi piloni stau la baza durabilității în sectorul energetic, în paralel cu măsurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În contextul geopolitic actual, securitatea energetică nu mai poate fi abordată doar ca o problemă națională, ci ca o problemă de securitate europeană și globală.

În marja participării la masa rotundă ministerială organizată în cadrul Congresului, oficialul român a subliniat că pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare și menținerea stabilității sistemului energetic național  este necesară folosirea tuturor sursele cu emisii scăzute de carbon disponibile – gazele naturale, cu trecerea treptată la gaze regenerabile, cât și energia nucleară.

” În opinia noastră, gazele naturale reprezintă o alternativă viabilă, accesibilă și matură din punct de vedere tehnologic, care poate contribui la reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și la un proces de tranziție echilibrat. Prin implementarea capacităților energetice pe bază de gaze naturale, România nu își crește dependența de importul de gaze naturale, beneficiind de propriile resurse. Putem spune că sursele regenerabile de energie, energia nucleară și gazele naturale formează coloana vertebrală a tranziției energetice în România”, a spus Nițulescu.

România participă cu un stand în cadrul Expoziției internaționale care se organizează la fiecare ediție a Congresului Mondial al Petrolului.

Înainte de ceremonia de deschidere a ediției din acest an a Congresului Mondial al Petrolului, în fața Primăriei din Calgary a avut loc un miting împotriva evenimentului și a sectorului energiei neregenerabile, organizat de Calgary Climate Hub, o organizație non-profit care luptă împotriva schimbărilor climatice. Mesajul protestatarilor a fost că oficialii din domeniul energiei și politicienii trebuie să asculte vocile cetățenilor  și că soluțiile trebuie să vină de la climatologi, nu de la companiile petroliere.

WPC Energy a fost înființată în 1933. În prezent, este formată din aproximativ 60 de țări membre, reprezentând peste 96% din producția și consumul global de petrol și gaze.

WPC Energy este o organizație apolitică, non-advocacy, cu statut caritabil în Marea Britanie și are acreditare ca organizație neguvernamentală (ONG) de la Națiunile Unite.

Congresul din acest an este primul în cadrul căruia a fost abordată problema schimbărilor climatice.

WPC Energy, fostul Consiliului Mondial al Petrolului, a anunțat, cu această ocazie, rebranduirea. Anunțat la începutul acestei veri, Consiliul Mondial al Petrolului s-a redenumit oficial WPC Energy, pentru a reflecta angajamentul organizației de a prticipa la tranziția globală către un sistem energetic cu emisii scăzute de carbon, care poate fi realizat doar printr-un amestec divers de toate sursele de energie și condus de tehnologie și inovaţie.

Următoarea ediție a WPC Energy va fi organizată în 2026, la Riad, de Arabia Saudită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.