Acasă Politic Senat: ,,Declarația Comisiei pentru politică externă față de accederea Regatului Suediei și...

Senat: ,,Declarația Comisiei pentru politică externă față de accederea Regatului Suediei și a Republicii Finlanda în NATO”

DISTRIBUIȚI

 165231 – 15062022 – În data de 14 iunie a.c. a avut loc ședința extraordinară a Comisiei pentru politică externă a Senatului României, condusă de președintele acesteia, senatorul Titus Corlățean, dedicată adoptării ,,Declarației Comisiei pentru politică externă față de accederea Regatului Suediei și a Republicii Finlanda în NATO”.

La eveniment au participat ambasadorii la București ai Regatului Suediei, Therese Hydén, respectiv Republicii Finlanda, Marjut Akola, precum și Cornel Feruță, secretar de Stat și Irina Zidaru, director general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Senatorul Corlățean a subliniat importanța semnalului politic foarte clar de susținere a aderării Regatului Suediei și Republicii Finlanda la NATO, precum și a accelerării procedurilor de ratificare a aderării de către camera parlamentară decizională în domeniul politicii externe, Senatul României.

Președintele Comisiei pentru politică externă a evidențiat complexitatea contextului de securitate din bazinul extins al Mării Negre și din cel al Mării Baltice, care a fost afectat de agresiunea militară lansată de Federația Rusă împotriva statului suveran Ucraina. Riscurile de securitate sunt amplificate de contestarea de către Federația Rusă a sistemului internațional bazat pe reguli, de încălcarea de către acest stat a normelor de drept internațional și a principiului multilateralismului, de comiterea de crime împotriva umanității.

Senatorul Corlățean, în consonanță cu pozițiile exprimate de toți membrii Comisiei,  a menționat deschiderea deplină manifestată constant de România față de politica NATO a ,,Ușilor deschise”, față de dreptul suveran al Regatului Suediei și Republicii Finlanda de a solicita aderarea la Alianța Nord-Atlantică, dar și asupra necesității ca aderarea respectivelor state să se deruleze fără obstacole. Integrarea Regatului Suediei și Republicii Finlanda în NATO va aduce beneficii de securitate nu doar acestor două state, ci și ansamblului Alianței Nord-Atlantice, dimensiunea nordică fiind complementară celei sudice în cadrul Flancului Estic. Acesta este un moment istoric, în care viziunea politico-strategică impune acordarea întregului sprijin pentru aspirațiile de integrare în NATO ale Regatului Suediei și Republicii Finlanda.
Președintele și membrii Comisiei pentru politică externă au salutat sprijinul oferit de Regatul Suediei și Republica Finlanda parcursului european al statelor care doresc să adere la UE, în cazul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

Reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare din Comisia pentru politică externă a Senatului României și-au exprimat susținerea față de aderarea Regatului Suediei și Republicii Finlanda la NATO.
Declarația Comisiei pentru politică externă a Senatului României față de accederea Regatului Finlandei și a Republicii Finlanda la NATO a fost adoptată cu unanimitatea voturilor senatorilor prezenți și va fi remisă ambasadelor de la București ale tuturor țărilor membre NATO, pentru informare și pentru evidențierea susținerii foarte ferme pe care țara noastră oss acordă respectivului parcurs de aderare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.