Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Foştii deţinuţi politici, reuniți în congres, la Bucureşti

Bucureşti: Foştii deţinuţi politici, reuniți în congres, la Bucureşti

DISTRIBUIȚI

130704 – 21082014 – Fundaţia Română pentru Democraţie, condusă de fostul preşedinte Emil Constantinescu, anunţă al XXI-lea Congres al Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuti Politici şi Victime ale Comunismului din Europa de Est (INTERASSO) care se va desfăşura la Bucureşti, la palatul Parlamentului, în zilele de 22 şi 23 august 2014. La congres vor participa delegaţi din Germania, Croaţia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, România şi figuri reprezentative ale rezistenţei anticomuniste.

Congresul INTERASSO precedent a avut loc în 14 – 18 iunie 2013 la Berlin, când s-au comemorat 50 de ani de la revolta muncitorilor germani împotriva ocupatiei sovietice, înăbuşită în sânge de trupele armatei roşii. La congresul de la Berlin au fost prezenţi preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, şi cancelarul Angela Merkel.

În aprilie 2014 a avut loc reuniunea pregătitoare a celui de-al XXI-lea congres, găzduită de Fundaţia Română pentru Democraţie, la care s-a decis organizarea congresului la Bucureşti.

Congresul de la Bucureşti celebrează 25 de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est, comemorând victimele represiunii regimului totalitar comunist şi amintind lupta împotriva dictaturii.

Sesiunile congresului vor prilejui o mai bună cunoaştere a istoriei represiunii şi rezistenţei anticomuniste din fiecare ţară şi modul în care memoria acesteia poate sluji la însănătoşirea morală a societăţilor postcomuniste şi la educaţia noii generaţii europene. Va fi analizată evoluţia procesului de condamnare a comunismului pe plan european, plecând de la Declaraţia de la Praga iniţiată de Vaclav Havel în iunie 2008, Rezoluţia Parlamentului European asupra conştiinţei europene şi totalitarismului din 2009, Declaraţia de la Vilnius din iulie 2009, până la Platforma memoriei europene şi a conştiinţei din 2011, adoptată la iniţiativa preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene ca un proiect educaţional care să angajeze societatea civilă în combaterea intoleranţei, extremismului şi mişcărilor antidemocratice.

România va fi reprezentată la acest congres de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici (AFDPR), membră a INTERASSO. Mai multe asociaţii civice şi personalităţi cunoscute pentru rezistenţa anticomunistă din România şi-au exprimat sprijinul pentru acţiunile INTERASSO. În cadrul congresului va fi prezentat şi mesajul dr. Lee Edwards, preşedinte al Fundaţiei Memorialul Victimelor Anticomuniste din Washington.

Congresul va propune adoptarea unei rezoluţii prin care se va cere Parlamentului European condamnarea crimelor şi ideologiei comuniste şi se va încheia cu o conferinţă de presă care va avea loc în 23 august, ziua europeană de comemorare a victimelor regimurilor totalitare. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.