Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Mugur Isărescu: Evoluţia inflaţiei permite noi reduceri ale dobânzii-cheie

Bucureşti: Mugur Isărescu: Evoluţia inflaţiei permite noi reduceri ale dobânzii-cheie

DISTRIBUIȚI

130369 – 04082014 Inflaţia ajunsă la noi minime istorice a permis băncii centrale să reducă, din nou, dobanda cheie, de la 3,5% la 3,25%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, apreciind că a ramas loc de alte reduceri şi în viitor, potrivit Capital.ro.

BNR a redus prognoza de inflatie la 2,2% pt finele anului 2014 si la 3% pentru sfarsitul lui 2015, de la 3,1% cat era pentru ambele termene. Pentru rata medie anuala a inflatiei, noua prognoza este de 1,4% pentru 2014 si 2,4% pentru 2015. Asteptarile mai bune vin dupa ce rata lunara a inflatiei a coborat, in iunie, la 0,66%, un nou minim istoric, fata de 0,97% in mai si 1,55% in decembrie 2013, iar media anuala dupa indicele armonizat al preturilor de consum a coborat la 1,5% in iunie, fata de 1,8% in mai, nivel care plaseaza România in randul tarilor care indeplinesc criteriul de convergenta nominala aferent necesar pentru aderarea la zona euro.

„Daca va uitati la noua prognoza, rezulta ca s-ar putea sa mai fie loc de reduceri ale dobanzii de politica monetara. La 3,5% spuneam ca e un nivel la care ne simtim confortabil. A intervenit insa aceasta evolutie a inflatiei pe plan intern, evident si cu influente externe”, a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR crede ca este loc in continuare si de noi reduceri ale dobanzilor la credite, operate de bancile comerciale, care ar trebui sa realizeze ca e in interesul lor sa stimuleze creditarea, dar spune ca nu incurajeaza scaderea dobanzilor si la depozite, ajunse deja la niveluri care pot descuraja economisirea. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.