Acasă Economie Educația financiară – abordare multisectorială

Educația financiară – abordare multisectorială

DISTRIBUIȚI

171817 – 12042024 – În contextul marcării, în data de 11 aprilie, a Zilei Educației Financiare, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Academia de Studii Economice și Asociația Română a Băncilor au organizat a doua ediție a Forumului Educației Financiare cu tema cu tema ”Siguranţa digitală a utlizatorilor de produse şi servicii financiare”.

Consilierul Prezidențial Cosmin Marinescu a transmis mesajul președintelui României, Klaus Iohannis, care arată că ”abordarea multisectorială a educației financiare, printr-un parteneriat extins și dincolo de aria sectorului financiar-bancar, va contribui la rezultate mai consistente și mai bine ancorate în nevoile societății. (…)

Complexitatea serviciilor financiare în contextul noilor tehnologii fac imperative, la nivel național, campaniile de conștientizare și informare pe acest palier, care să contribuie la reducerea riscurilor pentru utilizatorii de produse și servicii financiare.

Nu este suficient să constatăm nevoia cetățenilor de îndrumare și instruire financiară. Avem datoria de a facilita accesul fiecărui român la instruire în acest domeniu, pentru ca cetățenii să poată lua decizii corecte și informate în privința finanțelor personale.

Provocările structurale care grevează de ani buni economia României, accentuate de crizele suprapuse din ultimii ani și de persistența unui grad redus de intermediere financiară, au adâncit decalajele dintre așteptări și rezultate.

Statisticile din 2023 arată că 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară. Evident, aceasta nu este consecința directă a unor evoluții recente, ci efectul acumulat în timp al deficitelor de instruire financiară.

În același timp, datele privind incluziunea financiară în România ne arată că marea majoritate a respondenților utilizează un cont bancar și fac banking online, ceea ce indică un nivel favorabil de incluziune financiară. Este totuși îngrijorătoare această discrepanță între accesul facil la serviciile bancare și deficitul în materie de educație financiară.

De aceea, avem nevoie de acțiuni consecvente și pragmatice, prin care mediul financiar-bancar și cel academic să contribuie la consolidarea sustenabilității financiare inclusiv prin mentorat și îndrumare practică, pentru decizii financiare sănătoase la nivelul cetățenilor”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat educaţia financiară este, într-o formă sau alta, un subiect important pentru instituție și consideră cei 144 de ani de la înfiinţarea BNR tot atâţia ani de comunicare publică şi educare, făcute prin dezbateri, conferinţe, simpozioane, colocvii, lucrări de cercetare pe teme economico-financiare.

”Ne-am asumat acest rol şi prin infrastructura pe care am creat-o şi pe care o oferim constant şi partenerilor noştri conştienţi că acest efort de educaţie financiară nu poate fi dus cu succes numai de o instituţie, ci de către noi toţi”.

El a menţionat înfiinţarea, în 1991, a Institutului Bancar Român, care prin programele de training dezvoltă competenţele profesionale pentru angajaţii din sistem.

Conform guvernatorului BNR, prin varietatea ofertei sale de cursuri, IBR se poziţionează ca leader în furnizarea programelor de pregătire în domeniul financiar-bancar, acoperind cu succes şi arii de mare interes pentru companii.

De asemenea, Isărescu a trecut în revistă metodele formale și informale de educație financiară realizate de BNR și sucursalele sale, inclusiv prin clădirile istorice sau muzeele deținute de instituție  și care se adresează nu doar specialiștilor, ci și unui public a cărui vârstă începe de la nivel preșcolar, adaptându-și abordarea în funcție de segmentul de vîrstă și de instruire cu care interacționează.

În ceea ce privește progresul tehnologic, marcat de digitalizare, din domeniul financiar, Isărescu a vorbit despre demersurile constante de identificare şi reducere a numărului de fraude şi permanenta actualizare a măsurilor de securitate. ”Specialiştii băncii centrale au preluat în programele de educaţie financiară această temă, relativ nouă, iar prin comunicatele oficiale şi secţiunile dedicate din websiteul BNR informăm în mod continuu publicul asupra riscurilor din acest domeniu, supravegherea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi şi deci monitorizarea lor fiind una din atribuţiile statutare ale BNR”, a mai spus Mugur Isărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.