Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Datorii de neplătit

Bucureşti: Datorii de neplătit

DISTRIBUIȚI

131348 – 16092014 – RADET nu a mai platit catre ELCEN (furnizorul de energie termica) facturile la energie termica de circa 2 ani, in prezent datoriile regiei la aceasta societate fiind de 3,2 miliarde lei, a declarat directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat, potrivit Hotnews.ro.

Pentru a recupera aceasta datorie uriasa, ELCEN s-a adresat instantei si a obtinut deja doua sentinte executorii, una de 250 milioane lei si una de 113 milioane lei, urmand ca RADET sa fie executata. Interesant este ca o mare parte dintre aceste datorii s-au adunat in timpul mandatului primarului Sorin Oprescu desi acesta a declarat tot timpul ca „au fost mostenite”.

„In prezent, datoria RADET catre ELCEN este de 3,256 miliarde de lei. Din aceasta suma, circa 2,5 miliarde lei reprezinta energia termica si dobanzile, iar 700 milioane lei reprezinta penalitatile. In decembrie 2008, dupa ce s-a reesalonat datoria de la vremea respectiva – 743 milioane lei – pe 3 ani, eram aproape pe zero. Din aceasta suma au mai ramas de platit 259 milioane lei care nu s-au mai platit deloc. Mai erau si penalitatile de aproape 700 milioane lei, insa acolo trebuia facuta o discutie cu Ministerul de Finante pentru anularea lor. Prcatic, din decembrie 2008 pana in prezent, Primaria Capitalei a platit datoriile vechi de 500 milioane lei si facturile pana in 2012, in rest nimic. Acum avem in executare o decizie judecatoreasca definitiva pentru 250 milioane de lei. Din nefericire nu prea avem ce sa executam acum, fiindca incasarile sunt foarte mici, iar daca punem poprire pe conturi luam circa doua milioane de lei pe luna, plus ca trebuie sa isi plateasca si salariile angajatilor. Dupa ce executam cele 250 milioane lei, vom incerca sa punem in executare si a doua sentinta, de 113 milioane lei”, au declarat reprezentantii ELCEN.

Acestia spun ca in conditiile in care RADET abia supravietuieste, banii impusi de cele doua sentinte vor putea fi recuperati abia in cativa ani.

RADET a acumulat aceste datorii uriase cu toate ca primeste anual subventie de circa 600 milioane lei de la Primaria Capitalei, pentru subventionarea cu aproape 50% a pretului la gigacalorie pentru cetateni. O posibila explicatie pentru acumularea acestei sume uriase ar fi ca

Guvernul nu a mai dat din 2007 pana in 2011, cand s-a sistat de tot, subventia catre RADET – circa 700 milioane lei, insa nu se explica toata suma lipsa.

Totusi, ELCEN fiind in proces de contopire cu RADET, regia ar putea scapa de o parte dintre datoriile catre ELCEN insa raman creditele catre furnizori si cele pentru investitii pe care compania le-a luat in ultimii ani, noua societatea ce ar urma sa vina la Consiliul General al Municipiului Bucuresti nascandu-se cu datorii de 1,4 miliarde lei. O data cu preluarea acestei societati de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, aceste datorii vor ajunge in „spatele bucurestenilor”.

Mai exact, pentru contopirea cu RADET, ELCEN – care are electrocentrale in Bucuresti si Constanta – este in prezent in proces de divizare, separanu-se in doua: ELCEN Bucuresti si ELCEN Constanta. La Consiliul General al Municipiului Bucuresti va trece ELCEN Bucuresti.

ELCEN Bucuresti, va prelua o datorie de 1,4 miliarde lei, potrivit calculelor facute la finalul anului 2013, iar ELCEN Constanta circa 200 milioane lei. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.