Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: România vrea să fie printre primele state care ratifică Convenţia privind...

Bucureşti: România vrea să fie printre primele state care ratifică Convenţia privind violenţa împotriva femeilor

DISTRIBUIȚI

130999 – 04092014 – Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut miercuri o întrevedere cu Anne Brasseur, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care efectuează o vizită oficială în România. La întrevedere a participat și prim-ministrul Victor Ponta.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme privind cooperarea dintre România şi Consiliul Europei, pe diferite domenii de interes, precum politica de vecinătate a Consiliului Europei, reforma Consiliului Europei şi priorităţile preşedintelui APCE, sprijinul pe care autorităţile de la Bucureşti îl acordă activităţii Consiliului Europei în ce priveşte respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele member, potrivit unui comunicat primit de la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Situația din Ucraina și perspectiva europeană a Republicii Moldova, care a realizat progrese de la aderarea la Consiliul Europei, s-au aflat în atenția înalților oficiali.

”Am trecut în revistă posibilităţile de acţiune ale APCE, inclusiv cu contribuţia României, în sprijinul democratizării spaţiului est-european, pe baza experienţei pozitive a tranziţiei Europei central-estice, finalizate cu integrarea în Uniunea Europeană. Referitor la situația din Ucraina, am reiterat faptul că România susține fără echivoc suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Apreciem pozițiile clar asumate de către Consiliul Europei și Adunarea Parlamentară în această criză”, a declarat Valeriu Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a ținut să mulțumească instituțiilor Consiliului Europei pentru sprijinul acordat demersurilor ce vizează reforma instituțională a Parlamentului României, prezentând, în acest context, evoluțiile recente în legislația românească.

Discuțiile au vizat, de asemenea, noua platformă anticorupție a APCE, lansată pe 8 aprilie 2014 la Strasbourg, precum și promovarea unei abordări globale a problematicii rome, pe trei dimensiuni principale: protecţia minorităţilor, lupta împotriva rasismului şi a intoleranţei şi combaterea excluziunii sociale.

Un punct distinct în cadrul convorbirilor a fost legat de implementarea Convenției de la Istanbul cu privire la violența împotriva femeilor.

Președintele Camerei Deputaților a evidențiat eforturile comune ale membrilor Guvernului României şi ale parlamentarilor români pentru ca România să devină unul dintre statele care semnează şi ratifică în mod prioritar acest document.

„România îşi asumă respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor şi promovarea măsurilor active de eliminare a violenţei asupra acestora”, a precizat Valeriu Zgonea.

La rândul său, preşedintele APCE a declarat că România este un pilon de stabilitate în regiune și a apreciat eforturile țării noastre pentru promovarea valorilor Consiliului Europei. Totodată, preşedintele APCE și-a manifestat interesul pentru continuarea dialogului, în scopul consolidării cooperării  cu țara noastră, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.