Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: CSAT a aprobat prezenţa avioanelor NATO de luptă în România

Bucureşti: CSAT a aprobat prezenţa avioanelor NATO de luptă în România

DISTRIBUIȚI

130996 – 04092014 –  Consiliul Suprem de Aparare a Ţării (CSAT) a aprobat prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturie din România, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu. “Am avut o scurtă şedinţă CSAT pentru clarificarea a două probleme. Una era legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României, sigur prin rotaţie, şi nu toate odată. Este vorba de aeronave de luptă care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aviaţia română, să asigure poliţia aeriană. Ceea ce înseamnă că, dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici, personal de întreţinere. A fost adoptată această hotărâre. Vom comunica la NATO aprobarea noastră pentru prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România şi în spaţiul aerian”, a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că România e pregătită să îşi asume programul legat de apărarea cibernetică a Ucrainei.

„Un alt punct a fost legat de posibila participare, ca stat coordonator, în proiectul fondului NATO de apărare pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice. România este pregătită să îşi asume unul din cele patru programe ale NATO şi programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei”, a adăugat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei

„Obiectivele noastre sunt generate, în primul rând, de evenimentele din Ucraina şi de ceea ce ne-a arătat preşedintele Putin în acţiunea Rusiei. Acţiunea a ajuns la limite care firzează iraţionalul. Atât timp cât nu respectăm acordurile internaţionale, nu respectăm frontierele statelor în Europa, nu mai putem vorbi de raţional. Şi atunci intervine iraţionalul şi impredictibilul. România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianţei. Asta înseamnă şi introducerea României în sistemele permanente de alertă şi de capabilităţi de reacţie. În acest sens, dincolo de realizarea capabilităţilor pentru consolidarea flancului estic, sunt modalităţi diverse de a se atinge aceste obiective. Poate voi vorbi mai pe larg despre ele după summit, după ce vedem că ceea ce am negociat se materializează. Solicităm creşterea nivelului de inter-operabilitate a forţelor armate ale României cu forţele altor state membre NATO, având în vedere forţa pe care o are flota Federaţiei Ruse de la Marea Neagră. Nu ascundem faptul că prezenţa acestei flote ne generează îngrijorări”, a spus preşedintele.

„Aşteptăm de la acest summit consemnare importanţei strategice a Mării Negre. E clar că Marea Neagră e înconjurată de un brâu de conflicte îngheţate care toate pot fi acţionate de la un singur buton, de la Moscova”, a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că ar vrea o clară definire a relaţiilor viitoare dintre NATO şi Federaţia Rusă. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.