Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Deputatul Dorinel Ursărescu, urmărit penal

Bucureşti: Deputatul Dorinel Ursărescu, urmărit penal

DISTRIBUIȚI

132136 – 21102014  – Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de deputatul PNL Dorinel Ursarescu, acuzat ca ar fi sprijinit o persoana care facea evaziune fiscala prin comert ilegal cu motorina, in schimbul unor sume de bani.

In acest dosar mai sunt urmariti penal Valentin Grosu – fost director al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau (DJAOV), Razvan Andrei – fost inspector al Directiei supraveghere accize si operatiuni vamale din Autoritatea Nationala a Vamilor, si Marius Craciun – fost inspector la aceeasi institutie, potrivit unui comunicat al DNA.

Din ordonanta procurorilor reiese ca intre octombrie 2011 si aprilie 2013, Marius Craciun a initiat un grup infractional organizat, cu scopul de a face evaziune fiscala.

Astfel, grupul derula „ample operatiuni de achizitii intracomunitare de combustibili si comercializarea acestora pe piata interna, fara plata TVA si a accizelor datorate bugetului de stat”.

Activitatea infractionala a produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Mai exact, membrii gruparii achizitionau din Bulgaria motorina scutita de plata TVA si o comercializau pe piata din Romania, colectand TVA aferenta livrarilor.

In activitatile desfasurate, Marius Craciun a fost sprijinit de „persoane influente politic sau functionari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) „. Concret, sprijinul s-a tradus in numirea la conducerea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Neamt, prin influenta lui Dorinel Ursarescu, a unei persoane agreate.

De asemenea, Craciun a mai fost sprijinit prin „desigilarea cisternelor de catre angajatii DJAOV Neamt imediat dupa sosirea acestora si asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenta exercitata de inculpatul Grosu Valentin”, precum si prin „obtinerea rapida a autorizatiei de destinatar inregistrat prin demersurile efectuate atat de Grosu Valentin si o alta persoana”.

Sprijinul pe care l-a primit Marius Craciun s-a mai concretizat prin „consilierea si oferirea de informatii asupra actiunilor autoritatilor vamale, asigurata atat de Grosu Valentin cat si de inculpatul Andrei Razvan”, precum si prin „atitudinea pasiva a functionarilor vamali, inclusiv cei

mentionati anterior, care, desi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operatiunilor comerciale, nu au intreprins niciun demers pentru stoparea acestora”, mai arata DNA.

In schimbul acestei protectii, asigurata pe diferite paliere, de catre deputatul PNL Dorinel Ursarescu, Valentin Grosu si Andrei Razvan, suspectul Marius Craciun „a promis si/sau a remis direct sau indirect sume de bani”.

„Astfel, in cauza, exista probe ca in perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Craciun Marius, inculpatul Ursarescu Dorinel si-a folosit influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Neamt a unui partid politic, pentru numirea, in functia de director executiv al DJAOV Neamt, a unei persoane agreate de Craciun Marius, in scopul facilitarii afacerii pe care acesta din urma intentiona sa o deruleze”, explica procurorii anticoruptie.

Pentru acest „serviciu”, Ursarescu a acceptat promisiunea facuta de Marius Craciun, si anume ca ii va oferi cate 100 de euro pentru fiecare tona de motorina vanduta.

La randul sau, Valentin Grosu a primit suma de 5.000 de euro „pentru a-si exercita influenta asupra directorului DJAOV Neamt”, in timp ce Razvan Andrei a cerut 2.000 de euro, din care a primit 1.000 de euro, potrivit anchetatorilor.

Dorinel Ursarescu este acuzat de „folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial”.

Valentin Grosu si Razvan Andrei sunt suspectati de trafic de influenta, in vreme de Marius Craciun este acuzat de doua infractiuni de cumparare de influenta, precum si de „instigare la folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.