Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Statul român, obligat să plătească daune alături de torţionarul Vişinescu

Bucureşti: Statul român, obligat să plătească daune alături de torţionarul Vişinescu

DISTRIBUIȚI

132169 – 22102014  – Curtea de Apel Bucuresti a decis ca statul roman, reprezentat de Ministerul de Finante, MAI si Administratia Nationala a Penitenciarelor sa fie parti responsabile in dosarul lui Alexandru Visinescu, astfel incat daca instanta va dispune plata unor daune morale, cele trei institutii vor plati si ele, alaturi de Visinescu.

„Admitem cererea de constituire a statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, a MAI si a Administratiei Nationale a Penitenciarelor drept parti responsabile civilmente si dispune citarea celor trei entitati la termenul urmator, pentru ca acestea sa-si poata construi apararea”, au decis judecatorii Curtii de Apel, la termenul de miercuri al procesului, potrivit Ziare.com.

Alexandru Visinescu nu a fost prezent la instanta si, potrivit judecatorilor, el nu a facut dovada faptului ca nu poate sa vina la proces, motiv pentru care la termenul urmator va fi adus cu mandat de aducere, fara a mai fi citat la domiciliu.

Instanta a ridicat, din oficiu, problema instituirii sechestrului asupra bunurilor lui Alexandru Visinescu, iar procurorul de sedinta a sustinut ca acest lucru este necesar.

Procurorul a cerut sa fie pus sechestru pe locuinta fostului tortionar si pe actiunile pe care acesta le detine, solicitand totodata si poprirea veniturilor din pensie ale lui Visinescu.

Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa decida daca va admite sau nu propunerea Parchetului instantei supreme si daca va pune sub sechestru toate bunurile mobile si imobile ale

lui Alexandru Visinescu. Urmatorul termen de judecata din acest dosar a fost stabilit in 5 noiembrie.

Curtea de Apel Bucuresti a inceput in 24 septembrie judecarea dosarului lui Alexandru Visinescu, in care este acuzat de moartea a 12 detinuti politici in perioada in care a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat.

La primul termen, cand Visinescu a fost prezent, instanta a admis cererea de a fi parte civila in cauza formulata de Nicoleta Eremia, sotia fostului general Ion Eremia, care a fost incarcerat la Penitenciarul Ramnicu Sarat in perioada in care unitatea a fost condusa de Visinescu.

Aceasta a dat o declaratie in fata instantei, in care a aratat de ce doreste sa fie parte civila in cauza si a precizat ca cere daune de 100.000 de euro, din care 20.000 de euro daune morale si 80.000 de euro daune materiale.

Procurorii Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Visinescu pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

In prezent, Visinescu traieste intr-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe luna.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, „a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic”.

Regimul impus de Visinescu in Penitenciarul Ramnicu Sarat nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea zece ani.

„Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”, au precizat procurorii. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.