Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Teodor Meleşcanu: „Este o problemă dacă preşedintele are copiile documentelor SIE”

Bucureşti: Teodor Meleşcanu: „Este o problemă dacă preşedintele are copiile documentelor SIE”

DISTRIBUIȚI

131964 – 15102014 – Teodor Meleşcanu, fost şef al SIE şi actual candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seara, că informaţiile referitoare la identitatea ofiţerilor acoperiţi cerute de preşedinte nu pot fi dezvăluite, potrivit legii, adăugând că nu ştie nimic despre cazul lui Victor Ponta. Meleşcanu a mai afirmat că, în ciuda acuzaţiilor lui Traian Basescu, nu cunoaşte ofiţerul de legătură.

„Nu ştiu la cine se referă domnul Băsescu, cu cel care rânjeşte. Nu cunosc ofiţerul de legătură. Nu ştiu nici măcar dacă domnul Ponta a fost sau nu a fost ofiţer sub acoperire. Mă depăşeşte această chestiune. Şeful SIE de atunci ştie dacă Ponta a fost sau nu. Probabil Harnagea ştie dacă Ponta este ofiţer acoperit”, a spus Meleşcanu la B1 Tv.

„Din evidenţele pe care le avem acum, în Guvern nu sunt ofiţeri acoperiţi. Nu poţi să faci asemenea chestiuni când nu le ştii. Potrivit legii, timp de 30 de ani nu se poate confirma sau infirma că au fost anumiţi miniştri ofiţeri acoperiţi. Au fost generaţii întregi, nu-i ştiu pe toţi. Actul normativ care protejează spionii a fost emis în 2011. Ca să fiu drept, toţi ofiţeri SIE au fost acoperiţi, nu doar cei care poartă numele de ofiţeri sub acoperire”, a mai spus acesta.

Întrebat câte persoane au fost numite ofiţeri sub acoperire în timpul mandatului său, fostul şef SIE a precizat că este vorba de trei persoane.

„Da, SIE a făcut trei. Pe noi nu ne interesează persoane cunoscute în România, ci persoane care au activităţi în străinătate şi ne pot fi utili cu informaţii externe despre stări de lucru care ar putea afecta România”, a completat acesta.

„Trebuie să fie un om care are deja o carieră în spate şi doreşte să-şi servească ţara mai mult. Este recrutat la cererea lui, este testat, după care devine ofiţer acoperit dacă trece toate aceste teste. Există un ordin de numire pe care îl semnează directorul SIE şi care implică ca cel care a acceptat să fie ofiţer să respecte toate regulile şi ordinele scrise care reglementează activităţile. Totul este reglementat pe bază scrisă, nimeni nu ia decizii singur”,  a mai spus fostul şef SIE.

„Informaţia potrivit căreia Ponta a fost ofiţer acoperit nu avea cum să iasă decât dacă cineva care a avut acces a deconspirat aceste informaţii acţionând în rigorile legii”, a mai spus Meleşcanu.

„Hotărârea de guvern nu a trecut prin CSAT. E vorba de nişte anexe care aveau reactualizări pentru instituţii care lucrează cu secrete de stat. Toate aceste reactualizări le-au făcut instuţiile fără să treacă prin CSAT. Îmi asum hotărârea de guvern, v-am spus că n-am lucrat la ea. Aţi văzut semnătura mea? Să cercetaţi şi la Guvern, veţi avea o surpriză” a adăugat acesta, referindu-se la parcursul elaborării HG 223/2013.

„Este foarte important ca în timpul unei campanii să nu ajungă SIE subiectul unei dezbateri de acest tip, aşa cum s-a întâmplat seara trecută. Este exact pe lege, Legea 1 din 1998, care spune clar că sursele, operaţiunile, sediile nu se comunică nimănui în niciun caz”, a completat Meleşcanu.

„Este o problemă dacă preşedintele are copiile documentelor SIE, pentru că e interzisă fotocopierea lor”, a mai precizat Meleşcanu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.