Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Traian Băsescu arată spre Victor Ponta

Bucureşti: Traian Băsescu arată spre Victor Ponta

DISTRIBUIȚI

131934 – 14102014 – Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni seara, ca premierul Victor Ponta este ofiterul acoperit la care s-a referit in repetate randuri inainte de inceperea campaniei electorale pentru Presedintia Romaniei. „Zambeste acum, cand e prim-ministru. Îi merge. Dar cand va fi presedinte, nu ii va merge. Ponta trebuie sa recunoasca ca in ’97-2001 a fost ofiter acoperit al SIE. (…) Ceea ce explica si propulsarea lui de la Parchetul de la Judecatoria Sector 1 la Curtea Suprema de Justitie”, a spus seful statului, la Realitatea TV.

Traian Basescu a prezentat doua documente publicate in Monitorul Oficial ca dovezi ale deconspirarii lui Victor Ponta. Este vorba despre doua hotarari de guvern.

Prima a fost adoptata de Guvernul Adrian Nastase, in 2002, si aproba lista de categorii de informatii secrete de stat din domeniul de activitate SIE, a carei anexa era secreta. Un paragraf al acestei anexe prevedea ca personalul SIE este secret de stat.

A doua hotarare prezentata de Traian Basescu dateaza din 30 aprilie 2013 de Guvernul Ponta si a fost publicata in Monitorul Oficial 223/2013 cu anexa nesecreta, care extindea secretul de stat si asupra fostilor ofiteri acoperiti. Aceasta anexa nesecreta cuprindea informatii despre domeniul de activitate SIE, care, sustine presedintele, ar fi trebuit sa ramana secret de stat.

Aceasta ordonanta a fost emisa de Victor Ponta la propunerea sefului SIE din acel moment,Teodor Melescanu.

„Daca as fi un specialist, dupa activitatile secret de stat pe care le are SIE, i-as face si organigrama (…) a fost vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT si totul, pentru ca Ponta in intelegere cu Melescanu sa acopere trecutul lui Ponta”.

Anterior, Traian Basescu sustinuse ca nu va dezvalui in respectiva emisiune la cine s-a referit cand a vorbit despre candidatul-ofiter acorperit, insa in cateva minute s-a razgandit.

„A fi ofiter acoperit nu e crima, devine crima daca ajungi un om politic foarte important. Din pacate, a fost evenimentul cu dl. Turcescu si unii au facut legaturi. Va asigur ca nu se va termina campania si voi vorbi, ca am promis public. Dupa afirmatia mea, Doamne, ce campanie (a fost – n.red.)… „, spusese presedintele.

Ulterior, seful statului s-a dat de gol cand a facut referire la Teodor Melescanu: „Nu vorbim de Melescanu, el ce o sa spuna… e ca intre ei, asa”. In schimb, a spus ca fostul sef al SIE este „total” complice la acest subiect.

„M-a deranjat ca un om pe care l-am numit politic si in care am avut incredere a facut un astfel de joc. Nu sunt atat de suparat pe Victor Ponta, cat sunt de suparat pe Melescanu”, a mai precizat presedintele referitor la fostul sef SIE, despre care a mentionat ca a fost „complicele lui Victor Ponta”.

„Este prima data cand un sef de stat al Romaniei cere informatii unui serviciu de informatii, serviciul le are, dar refuza sa le dea. Din acel moment, pana cand Melescanu a plecat, eu nu am mai avut incredere in Melescanu. Asta este experienta mea cu Melescanu si cu Ponta”, a adaugat Traian Basescu.

Presedintele l-a acuzat pe Teodor Melescanu ca a generat cel mai grav incident de securitate din mandatul sau la Cotroceni, ca a actionat politic in fruntea serviciului si ca a ascuns informatii: „L-as intreba pe Melescanu, daca ar ajunge presedintele Romaniei, ce ar face cu un

sef de informatii care i-ar refuza o informatie? (…) Nu are sanse. Are 70 si ceva de ani, i-ajunge, poate a venit vremea unei persoane mai tinere”.

Traian Basescu s-a referit si la senatorul Valer Marian, fost membru PSD, care a afirmat in luna septembrie ca are informatii conform carora Victor Ponta a fost racolat ca ofiter acoperit si instruit in acest sens in perioada 1997-1998, cand era procuror.

Intrebat daca a avut o discutie cu premierul pe tema ofiterului acoperit, Traian Basescu a replicat: „Nu am avut o discutie cu Ponta. Ce ar fi putut sa imi spuna Victor Ponta? (…) Vina lui Ponta nu este ca a fost acoperit, ci ca n-a spus. Nu-mi dau seama ce a fost in capul lui, nici in capul lui Melescanu”.

Presedintele a mai declarat ca nu a avut incredere in Victor Ponta din momentul in care l-a numit premier, adaugand ca nu crede ca premierul ar trebui sa se retraga din cursa prezidentiala.

„Ponta e un presedinte despre care nu stii – ca e master la Catania, ca e ofiter acoperit… Stim orice despre el, dar nu cine e, nu puteti alege un asemenea presedinte. Eu, in niciun caz, nu il voi vota”, a mentionat seful statului.

Traian Basescu a mai spus ca, marti, Victor Ponta va minti cu privire la acest subiect. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.