Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov Ilfov: Primarul și viceprimarul din Dobroești, câte doi ani de închisoare și...

Ilfov: Primarul și viceprimarul din Dobroești, câte doi ani de închisoare și șase ani de încercare

DISTRIBUIȚI

 132059 – 17102014 – Primarul comunei ilfovene Dobroești, Valentin Laurențiu Condu, a fost condamnat definitiv, de magistrații Curții de Apel București, la 14 octombrie curent, prin sentința cu nr. 1205, în dosarul 4842/1748.2010, la doi ani de închisoare cu suspendare și la șase ani de încercare. De asemenea, Condu trebuie să plătească suma de câte 10.000 de lei celor două părți vătămate și cheltuieli de judecată. Aceeași pedeapsă a primit-o și fostul viceprimar de la data faptelor, Florin Brăduț Ivan.

În primă instanță, la 27 ianuarie 2014, cei doi fuseseră condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare, câte șapte ani de încercare și erau obligați să plătească părților vătămate câte 30.000 de lei daune morale, precum și cheltuieli de judecată în valoare de câte 3.000 de lei fiecare.

Primarul Condu a fost ales în 2012 pe listele PSD.

Faptele

Un procuror şi mai mulţi ofiţeri anticorupţie au fost sechestraţi în Primăria Dobroeşti după realizarea unui flagrant de luare de mită.Viceprimarul comunei ilfovene Dobroeşti, Florin Brăduţ Ivan şi referentul Marius Sabău au fost reţinuţi. Vasile Condu, primarul comunei Dobroeşti, a fost cercetat pentru ultraj, lipsire de libertate şi favorizarea infractorului. Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), la 26 aprilie 2010, o femeie din Dobroeşti a reclamat faptul că un funcţionar al primăriei locale i-ar fi cerut 10.000 de lei şpagă. Motivul: neîntocmirea actelor de constatare referitoare la branşarea ilegală la reţeaua de apă a comunei. Ofiţerii DGA, împreună cu un procuror, au realizat flagrantul. Femeia s-a prezentat la primărie cu suma solicitată şi i-a înmânat banii referentului Marius Sabău. La un moment dat, în încăperea în care se aflau anchetatorii au intrat primarul Valentin Condu şi viceprimarul Florin Brăduţ Ivan însoţiţi de câţiva oameni. Procurorul de caz şi-a declinat identitatea şi a explicat motivul pentru care se afla acolo. ”Din acel moment, învinuitul Valentin Laurenţiu Condu a continuat să solicite informaţii, împiedicând desfăşurarea normală a activităţii judiciare, iar la finalul acesteia a împiedicat organele de urmărire penală să părăsească încăperea în care se aflau. În acest timp, învinuitul Condu Valentin Laurenţiu a apelat numărul de urgenţă 112 şi a solicitat sprijinul organelor de poliţie”, se arată în propunerea de arestare preventivă a lui Marius Sabău şi a viceprimarului Ivan Brăduţ.

La sosirea organelor de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Dobroeşti, primarul comunei a permis unui angajat să descuie uşa de acces, iar anchetatorii au fost eliberaţi. Valentin Condu a fost imobilizat şi dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost audiat timp de şase ore. El a fost cercetat în stare de libertate pentru instigare la luare de mită, lipsire de libertate, ultraj şi favorizarea infractorului. Nu este nimic adevărat. ”Nu este vorba despre mită. După terminarea anchetei vreau să spun public tot ceea ce s-a întâmplat”,  declara Valentin Condu.

Viceprimarul Florin Brăduț Ivan a fost cercetat în stare de reţinere pentru mită, lipsire de libertate, ultraj şi favorizarea infractorului. Referentul Marius Sabău a fost, la rândul său, cercetat tot în stare de reţinere, pentru luare de mită şi distrugere de înscrisuri destinate organului de urmărire penală.

”Menţionăm că în tot intervalul de timp în care organele de urmărire penală au fost lipsite de libertate, atât lucrătorii de poliţie cât şi procurorul au încercat în repetate rânduri să explice angajaţilor primăriei că aceştia săvârşesc o infracţiune, şi-au prezentat legitimaţiile de serviciu şi au motivat prezenţa în sediul primăriei, subliniind că sunt în executarea unei activităţi judiciare legale”, se mai arată în referatul procurorilor.

Din înregistrările audio-video efectuate rezultă că primarul şi viceprimarul cunoşteau obiectul denunţului formulat împotriva lui Săbău, fapt confirmat din declaraţiile date de aceştia, arată procurorii.Astfel, în declaraţia dată în calitate de învinuit, Condu Valentin Laurenţiu a arătat că suma de 10.000 lei pretinsă de la martora-denunţătoare reprezenta prejudiciul real cauzat de aceasta prin consumul de apă necontorizat şi nefacturat, considerând că prejudiciul stabilit prin nota de constatare (1.562,75 lei) este o batjocură. Învinuitul a precizat că pentru această sumă urma să i se elibereze chitanţă denunţătoarei. Din ansamblul probator rezultă că învinuitul Condu Valentin Laurenţiu a stabilit care este cuantumul prejudiciului cauzat de denunţătoare şi i-a îndemnat pe inculpaţii Ivan Florin Brăduţ şi Săbău Marius să îi pretindă acesteia suma respectivă”, potrivit referatului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.