Acasă Nord-Vest Bihor Se cere arestarea şefului Parchetului Bihor

Se cere arestarea şefului Parchetului Bihor

DISTRIBUIȚI

131873 – 10102014 –  Vasile Constantin Popa, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost reținut de DNA, fiind urmărit penal pentru șantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri şi favorizarea făptuitorului.

Prim procurorul Parchetului bihororean este acuzat că șantajat o persoană căreia i-a cerut 7.700 lei, uzând de calitatea sa oficială și de relațiile sale cu instituții de control .

În perioada 2011 – septembrie 2013, Popa, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul acestor beneficii, procurorul Popa urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu, protejându-I activitățile evazioniste.

În perioada iulie 2010-ianuarie 2011, inculpatul Popa, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.

La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

În cursul lunii aprilie 2014, Popa l-a determinat pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.

Având în vedere calitatea de magistrat a lui Popa, la data de 8 octombrie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii, respectiv a arestării acestuia. Se cere arestarea procurorului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.