Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Wasington: Victoria Nuland îi acuză pe liderii central europeni de regres democratic...

Wasington: Victoria Nuland îi acuză pe liderii central europeni de regres democratic şi corupţie

DISTRIBUIȚI

131744 – 03102014 – Subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a atacat nivelul ridicat al coruptiei din statelşe central-europene intr-un  discurs tinut la un forum al unui grup de analiza american centrat pe strategia SUA-Europa Centrala organizat la Washington.

Victoria Nuland a amintit ca toamna aceasta se aniverseaza 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, cand tarile din Europa Centrala au inspirat lumea prin revoltele populare pentru alegeri libere, institutii independente, societate civila si presa libera, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Oficialul american a apreciat eforturile depuse de aceste tari pentru „reformarea economiilor, stabilizarea monedelor, privatizarea industriilor ineficiente, deschiderea pietelor muncii si primirea investitorilor straini. Pe scurt, au reinstaurat democratia liberala in inima continentului” si „au dovedit ca scepticii s-au inselat” dupa ce au aderat in valuri succesive la NATO si UE.

Alegerea libertatii din urma cu 25 de ani este acum amenintata „si Europa Centrala este din nou la frontiera in lupta pentru protejarea securitatii si valorilor noastre”.

Victoria Nuland a aratat ca amenintarile sunt externe si interne. La cele externe a amintit criza ucraineana si gruparea jihadista Statul Islamic. La cele interne, Nuland a accentuat asupra amenintarilor la adresa democratiei si libertatilor, fara a mentiona specific o tara sau un lider.

„In regiune, cancerele gemene ale regresului democratic si coruptiei ameninta visul pentru care atat de multi au muncit din 1989 incoace. Si chiar cand incep sa culeaga roadele aderarii la NATO si UE, observam ca lideri din regiune par a fi uitat valorile pe care se bazeaza aceste institutii”, a aratat subsecretarul de stat.

„Asa ca astazi ii intreb pe acesti lideri: Cum puteti dormi noaptea sub patura articolului 5 al NATO si sa promovati democratia neliberaal ziua; cum puteti sa starniti nationalismul, sa restrictionati presa libera sau sa demonizati societatea civila!”, a continuat Nuland.

„Ii intreb acelasi lucru si pe cei care pun pavaza in fata oficialilor corupti, ferindu-i de justitie; ocolesc parlamentul cand le convine sau incheie intelegeri murdare care cresc dependenta tarilor lor de o sursa de energie, in pofida politicii oficiale de diversificare”, a adaugat subsecretarul de stat.

„Tarile din Europa Centrala – prin UE si la nivel national – trebuie sa ramana vigilente. Nu putem fi puternici decat cand protejam pluralismul politic, societatea civila si dreptul la opozitie in interiorul propriilor granite”, a mai spus Victoria Nuland, potrivit postării de pe site-ul Departamentului de Stat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.