Acasă Politic Luminița Odobescu, la reuniunea ministerială a Formatului București 9, organizată în marja...

Luminița Odobescu, la reuniunea ministerială a Formatului București 9, organizată în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

DISTRIBUIȚI

170028 – 23092023 –  Ministrul român al afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri, 22 septembrie 2023, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale ONU, la o reuniune ministerială a formatului București 9 (Bucharest 9 – B9). La reuniune a participat și Victoria Nuland, adjunctul Secretarului de Stat al SUA.

Întrevederea Formatului București 9 a prilejuit abordarea de către miniștrii din statele de pe  Flancul Estic al NATO,  în dialogul cu SUA, a evoluțiilor generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceștia au subliniat  importanța sprijinului SUA pentru statele situate pe Flancul Estic al NATO, precum și consolidarea posturii aliate în regiune.

Ministrul Luminița Odobescu a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România, în contextul incidentelor recente de pe teritoriul țării noastre provocate de consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Șefa diplomației române a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și regiune în atenția NATO și a consolidării măsurilor de descurajare și apărare, în conformitate cu deciziile liderilor Aliați.

Schimbul de opinii a reconfirmat importanța și utilitatea dialogului în acest format, creat la inițiativa României și a Poloniei, pentru coordonarea preocupărilor Aliaților de pe Flancul Estic. De la declanșarea de către F. Rusă a războiului împotriva Ucrainei, formatul B9 a fost utilizat constant, la diferite niveluri, pentru consultări și evaluarea implicațiilor unor dezvoltări relevante pentru coordonarea la nivel Aliat.

Organizarea acestui eveniment în marja segmentului la nivel înalt transmite un semnal cu privire la unitatea Aliată, precum și importanța regiunii pentru securitatea euroatlantică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.