Acasă Politic Ministrul Odobescu și DG al AIEA, Rafael Grossi, discuții despre ”investițiile notabile...

Ministrul Odobescu și DG al AIEA, Rafael Grossi, discuții despre ”investițiile notabile ale României în dezvoltarea programului său nuclear”, inclusiv SMR-uri

DISTRIBUIȚI

 171778 – 09042024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 8 aprilie 2024, o întrevedere cu Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită în România.

În acest context, a fost evocată semnificația Summit-ului dedicat energiei nucleare, desfășurat în luna martie la Bruxelles.

Totodată, oficialul român s-a referit la sprijinul constant și substanțial al AIEA pentru eforturile de promovare și consolidare a programului nuclear românesc.

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al atacurilor succesive asupra centralei nucleare de la Zaporojie, ministrul Luminița Odobescu a subliniat rolul definitoriu al Agenției în asigurarea respectării normelor de securitate nucleară și în prevenirea unui accident la centralele nucleare din Ucraina.

Directorul General al AIEA Rafael Grossi a evidențiat profilul internațional al României și politica nucleară responsabilă și recunoscută în plan internațional. De asemenea, a subliniat investițiile notabile ale României în dezvoltarea programului său nuclear, inclusiv implementarea noilor tehnologii în domeniul energiei nucleare, care vizează instalarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMRs) în România. A transmis mulțumiri privind contribuția existentă a României, inclusiv în cadrul Programului de Cooperare Tehnică.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre modalități concrete prin care România și-ar putea intensifica cooperarea cu AIEA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.