Acasă Economie Inteligența Artificială, pusă la treabă în pădurile României

Inteligența Artificială, pusă la treabă în pădurile României

DISTRIBUIȚI

171777 – 09042024 – Ministrul mediului Mircea Fechet a prezentat rezultatele unui proiect pilot de analiză avansată a datelor disponibile în aplicația SUMAL 2.0 pentru luna noiembrie 2023, considerată o lună cu un maxim de activitate. Analiza a utilizat tehnologii de sisteme Cloud și IA, în vederea identificării neregulilor în utilizarea SUMAL 2.0.

Demnitarul a adăugat că în luna noiembrie a anului trecut au fost emise peste 400.000 de avize de transport, pentru fiecare  dintre acestea fiind încărcate în sistem 4 fotografii. Din calcule reiese că în SUMAL au fost încărcate 1,6 milioane de fotografii într-o singură lună. În cadrul proiectului pilot, GOOGLE a analizat toate cele 400 de mii avize în trei zile, cu o performanță de 0,64 secunde/aviz.

După aplicarea proiectului pilot, ministrul Mediului a anunțat că vor fi cumpărate servicii de analiză în timp real bazată pe inteligență artificială a fiecărui transport în parte declarat în SUMAL. În acest fel fiecare informație va fi anașzată cu ajutorul inteligenței artificiale.

În ceea ce privește vulnerabilităţile existente şi pregătirile pentru supravegherea pădurilor cu tehnologii avansate (hărţi satelitare, camere de supraveghere video şi tehnologia LiDAR), împreună cu STS va fi dezvoltată versiunea SUMAL 3.0.

De asemenea, demnitarul a punctat că pe toate mijloacele de transport înscrise în SUMAL vor fi montate dispozitive de localizare în timp real,  care nu vor putea fi manipulate de utilizatori.

„SUMAL 2.0, deși este cel mai inovativ sistem de trasabilitate din lume la această oră, are și imperfecțiuni și poate fi dezvoltat în continuare. Nicio autoritate de control nu poate să țină pasul cu viteza cu care unii încearcă să îl ocolească. Este o bază de date uriașă și credem că cea mai bună soluție este tehnologia, inovația, inteligența artificială. Ne dorim ca aceste date să se transforme în informații, în hărți de risc, într-un sistem care în viitor să ne ajute să facem controlul la prima punere pe piață și să nu facem milioane de controale în toate punctele sensibile ale acestui lanț de aprovizionare”, a adăugat secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu.

Proiectul pilot a fost implementat de specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu ajutorul tehnologiilor Google Cloud şi în parteneriat cu o companie IT românească.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.