Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Eurodeputatul Renate Weber cere interzicerea cianurilor în exploatările miniere

Bruxelles: Eurodeputatul Renate Weber cere interzicerea cianurilor în exploatările miniere

DISTRIBUIȚI

132886 – 19112014  –  Eurodeputatul Renate Weber solicită, alături de colegii semnatari ai scrisorii adresate lui Karmenu Vella, Comisar European responsabil cu portofoliul de Mediu, interzicerea totală a cianurilor în exploatările miniere.

În acord cu pozitia exprimată constant de Weber privind proiectul minier de la Roşia Montană, prin această scrisoare se solicita interventia fermă a Comisarului pe mediu pentru interzicerea folosirii cianurii în mineritul din statele membre ale UE.

Weber a declarat că: „I-am reamintit domnului comisar Vella existenta rezoluţiei Parlamentului European din 5 Mai 2010 privind interzicerea completă a folosirii de cianuri în tehnologia minieră. Si am atras atenţia că, în ciuda acestei rezoluţii, care a fost votata de o foarte larga majoritate in Parlamentul European, a recomandării făcute către toate statele membre de a nu mai sprijini astfel de proiecte, în Uniunea Europeană continuă să fie aprobate planuri care includ folosirea cianurilor în minerit”.

În prezent, în ciuda numeroaselor proteste ale cetăţenilor, mai mult de 20 de planuri de mare amploare privind utilizarea cianurilor în tehnologiile miniere sunt propuse în regiuni dens populate din 8 State Membre, regiuni în care sănătatea câtorva milioane de cetăţeni europeni ar putea fi pusă în pericol din punctul de vedere a calităţii mediului înconjurător ” se spune in scrisoare.

Roşia Montană este doar unul dintre aceste 20 de mari proiecte pe care presa, societatea civila si autoritatile din România îl cunosc foarte bine. De aceea, semnatarii scrisorii i-au cerut lui Vella o poziţie politică fermă: “Vă încurajăm cu tărie sa va asumati un angajament politic  şi să propuneţi ca Uniunea Europeană să interzică utilizarea cianurilor în minerit cât mai curând posibil.” – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.