Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Noile regului pentru piaţa auto măresc tarifele poliţelor RCA

Bucureşti: Noile regului pentru piaţa auto măresc tarifele poliţelor RCA

DISTRIBUIȚI

 132887 – 19112014  – Oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară susţin că noile reguli impuse pieţei asigurărilor vor conduce, previzibil, la o majorare a tarifelor aplicate asigurării de răspundere civilă auto. Preţurile poliţelor RCA vor creşte, în 2015, în medie, cu aproximativ 30%, arată o estimare Capital bazată de datele oficiale ale pieţei asigurărilor. Declanşatorul acestor scumpiri este o normă recent lansată de ASF, care interzice asigurătorilor să mai acopere pierderile suferite pe segmentul RCA din încasările obţinute pe alte linii de asigurare.

În aceste condiţii, singura soluţie rămasă asigurătorilor pentru a acoperi „găurile“ va fi creşterea tarifelor. Cel mai bun indicator în ceea ce priveşte procentajul cu care va fi majorată prima este rata combinată a daunei pe linia RCA. Acest indicator, calculat ca raport între primele brute încasate (veniturile din vânzarea de RCA) şi valoarea cumulată a plăţilor (despăgubirile plătite şi cheltuielile administrative, cum sunt cele de marketing şi distribuţie), arată cât de profitabilă sau neprofitabilă este vânzarea poliţei de asigurare, notează Capital.

La nivelul lunii septembrie 2014, rata combinată a daunei se situa la aproximativ 130%, ceea ce înseamnă că totalul cheltuielilor firmelor de asigurare în zona RCA depăşea cu 30% încasările, adică firma pierde 30 de lei la fiecare 100 de lei încasaţi din RCA. Această diferenţă era acoperită din profiturile obţinute din vânzarea altor tipuri de asigurări însă cum acest artificiu nu va mai fi permis din 2015, societăţile de asigurare vor trebui să obţină cei 30% în plus din creşterea preţului. De altfel, o scumpire de 30% este absolut plauzibilă în 2015, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, cam acesta a fost ritmul de scumpire a poliţei RCA. În 2014, de exemplu, până la finele lunii octombrie, prima pentru RCA crescuse, pe medie, cu circa 35%, potrivit afirmaţiilor specialiştilor din ASF.

O altă modificare adusă recent legislaţiei asigurărilor prevede că firmele nu vor mai putea opera modificări ale tarifelor RCA decât o singură dată la 12 luni. Această schimbare ar putea da peste cap strategiile mai multor firme de asigurare care, în căutarea eficientizării şi a profitului, au trecut de mai mult timp la supravegherea atentă a tipurilor de clienţi şi la selectarea acestora prin preţ, în funcţie de daunele înregistrate pe fiecare categorie.

 „Am ajuns să facem săptămânal analize pentru a vedea unde trebuie crescut preţul. La RCA este o segmentare extraordinară, adică nu mai poţi să vorbeşti ca înainte despre un preţ al societăţii pentru o anume capacitate a motorului şi gata. Acum contează unde este locat, unde conduce, ce vârstă are şoferul. Dacă îmi apare pe un anumit segment o creştere a daunelor, imediat am luat măsura şi am închis robinetul, fiindcă nu cred în varianta că, vânzând în continuare la preţuri mici, o să ajungi să ai un rezultat bun. Dorim să identificăm exact zonele care ne interesează pe noi“, afirma şeful unei companii de asigurare. O astfel de strategie nu va mai putea fi aplicată din 2015 având în vedere noile reguli.

Mai mult, Autoritatea loveşte firmele de asigurare şi în ceea ce priveşte activele utilizate pentru garantarea plăţii daunelor. Concret, asigurătorii vor putea utiliza în acest scop clădirile şi terenurile într-o proporţie mult mai mică decât până acum.Terenurile agricole şi cele extravilane nu vor mai putea fi folosite deloc pentru acoperirea rezervelor tehnice, în timp ce terenurile intravilane şi clădirile vor putea reprezenta maximum 20% din totalul rezervelor, faţă de 40% cât este în prezent.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.