Acasă Economie Bucureşti: Absorbţia fondurilor POSDRU: România vrea să îngraşe porcul la Crăciun

Bucureşti: Absorbţia fondurilor POSDRU: România vrea să îngraşe porcul la Crăciun

DISTRIBUIȚI

132627 – 07112014 – Romania urmeaza sa ceara Comisiei Europene decontarea a 600 de milioane de euro in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), in urmatoarele doua luni, estimeaza Autoritatea de Management POSDRU, dupa ce in perioada ianuarie-octombrie 2014 tara nu a absorbit niciun ban in acest program.

“Pana la sfarsitul acestui an, Autoritatea de Management POSDRU estimeaza ca va transmite la CE declaratii de cheltuieli in valoare de peste 600 milioane de euro, suma care va depasi plafonul care indica riscul de dezangajare automata a fondurilor europene”, a precizat vineri Ministerul Fondurilor Europene, potrivit HotNews.ro.

Romania a avut anul acesta absorbtie zero la fondurile europene din POSDRU, pentru ca, din martie, nu a mai transmis la Comisia Europeana declaratii de cheltuieli. Prin POSDRU, tara a stagnat la o rata de absorbtie de 28,75%, adica putin sub un miliard de euro in 2014.

Romania s-a abtinut sa mai transmita la Bruxelles cereri de rambursare de bani europeni in baza cheltuielilor efectuate in cadrul POSDRU, pana la clarificarea unor facturi anterioare, au declarat, la 22 septembrie a. c., oficiali ai Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene.

“Romania trebuie sa asigure concilierea sumelor declarate la Comisia Europeana pentru POSDRU in Sistemul Unic de Management al Informatiei (SMIS) si ActionWeb (sistemul prin care se asigura interfata intre beneficiarii care deruleaza fonduri UE si Autoritatea de Management POSDRU – n.r.), cu evidente contabile si documente de suport detaliate. Aceasta munca este in stadiul final. Imediat ce munca Autoritatii de Management (AM POSDRU- n.r.) pentru rezolvarea acestei probleme va fi finalizata, Comisia Europeana va verifica acuratetea. Nicio astfel de verificare nu a avut loc pana acum”, a precizat DG EMPL.

“Intre timp, Romania s-a abtinut sa mai transmita vreo cerere de rambursare la Comisie”, a mentionat executivul comunitar.

La randul sau, Ministerul Fondurilor Europene anunta ca a finalizat procesul de reverificare, iar Comisia Europeana a trimis la inceputul lunii octombrie o misiune de audit la Bucuresti.

“Imediat dupa ce a preluat coordonarea directa a acestui program, adica in martie 2014, Ministerul Fondurilor Europene a demarat un proces de reverificare a datelor istorice introduse in sistemul informatic SMIS (Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale). In aceasta perioada, Autoritatea de Management POSDRU, cu sprijinul Organismelor Intermediare pentru acest program, a depus eforturi uriase pentru a reverifica in 7 luni toate datele introduse in sistem in ultimii 6 ani. Acest proces de reverificare s-a finalizat, iar in prima parte a lunii octombrie 2014, a avut loc o misiune de audit a Comisiei Europene”, afirma MFE.

Potrivit ministerului, pana in data de 6 noiembrie 2014, Autoritatea de Management POS DRU a trimis deja catre Autoritatea de Certificare si Plata de la Ministerul Finantelor declaratii de cheltuieli in valoare de aproximativ 220 milioane de euro.

“In acest moment acestea se afla in verificarile procedurale ale Autoritatii de Certificare si Plata, urmand sa fie trimise in scurt timp la Comisia Europeana”, mai spune Ministerul Fondurilor Europene. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.