Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Fost director de filială judeţeană AFIR, reţinut de procurorii DNA –...

Bucureşti: Fost director de filială judeţeană AFIR, reţinut de procurorii DNA – 133156 – 28112014 

DISTRIBUIȚI

 Procurorii DNA au dispus vineri punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Florian Farcaş, expert evaluator, ulterior director în cadrul unor organisme regionale sau județene ale fostei APDRP, actuala Agenţie pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru luare de mită, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înșelăciune şi conflict de interese.

Potrivit unui comunicat al DNA, începând cu anul 2009 și până în prezent, deși avea calitatea de expert evaluator sau director în cadrul unor organisme regionale sau județene ale fostei APDRP, actuala AFIR, Farcaș a întocmit, pentru mai mulți potențiali beneficiari, proiecte pentru accesarea de fonduri europene, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 900 lei și 2.000 euro. O parte a acestor proiecte îi erau, ulterior, repartizate de către șefii ierarhici spre evaluare.
Într-unul dintre proiectele întocmite de el, Farcaş a acceptat să depună, la dosarul aferent cererii de finanțare pe măsura 112 (tineri fermieri), pentru o anumită persoană, documente cu privire la care a avut suspiciunea că ar putea conține mențiuni inexacte sau false și, în acest mod, a sprijinit obținerea pe nedrept de fonduri europene și naționale nerambursabile de către fermier.

Ca urmare a depunerii dosarului și a selectării acestuia pentru finanțare, fermierului respectiv i-a fost plătită, de către APDRP, prima tranșă de finanțare.

De asemenea, în plus față de sumele obținute de la clienți pentru conceperea și întocmirea dosarelor, după selectarea acestora și încasarea de către aceștia a primei tranșe de finanțare, Farcaș a pretins sume cuprinse de la trei persoane, 5% din banii obținuți de fermier, respective 1.600 euro, 2.000 euro şi 6.000 euro.

Tot așa, pentru sprijinul acordat unei persoane, prin consultanță și aprobarea cererilor depuse la CR PDRP Alba Iulia unde acesta avea în derulare mai multe proiecte finanțate din bani europeni, Farcaş a primit, pentru o perioadă de patru ani, folosința unui autoturism marca Peugeot 407 deținut, în leasing, de firma controlată de persoana beneficiară, prin interpuși.

Florin Farcaş este prezentat astăzi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.