Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti SUA: Mircea Lubanovici: ”Împiedicarea Diasporei să voteze aduce grave prejudicii la adresa...

SUA: Mircea Lubanovici: ”Împiedicarea Diasporei să voteze aduce grave prejudicii la adresa sistemului democratic”

DISTRIBUIȚI

 132540 – 05112014 – Deputatul de diaspora, Mircea Lubanovici, reclamă modul în care a fost organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an şi împiedicarea Diasporei să îşi exprime dreptul de a vota. Într-o scrisoare deschisă transmisă redacției noastre, deputatul Lubanovici, președinte al Comisiei pentru problemele românilor din afara granițelor, își exprimă indignarea față de modul în care au fost organizate alegerile și reclamă ”grave prejudicii la adresa sistemului democratic”.

În opinia sa, faptul că mulțu romîni din afara granițelor nu au putut să voteze în 2 noiembrie a fost un gest ”premeditat cu sânge rece” și arată modul în care sunt ”călcaţi în picioare cetăţenii români din afara graniţelor ţării şi în care vă folosiţi de ei doar pentru a mai susţine o economie pe care sunteţi incapabili să o faceţi productivă!”

”Aceloraşi români cărora le promiteţi locuri de muncă în ţară, aceloraşi români cărora le promiteţi o Românie cu o democraţie şi un stat de drept consolidate în care să se întoarcă, acum le-aţi arătat ce înseamnă abuzul de putere. Aţi făcut tot posibilul pentru a le limita fundamentul de bază al democraţiei: dreptul constituţional de exprimare al votului!”, scrie deputatul, adăugând că ”defavorizarea clară a Diasporei aduce grave prejudicii la adresa sistemului democratic”.

În opinia sa, ”românii din diaspora reprezintă, de multe ori, ambasadori mult mai eficienţi pentru imaginea României în lume decât personalul numit de dumneavoastră. Mai mult decât atât, aceşti oameni muncitori şi oneşti susţin prin munca lor cinstită familiile rămase în ţară! Şi cu ce sunt răsplătiţi?

Sunt omul care pledează întotdeauna pentru pace, pentru lipsa agresiunii, dar nu pot fi imun în faţa nedreptăţii crase cu care i-aţi pedepsit pe oamenii pe care îi reprezint!

Nu pot rămâne imun şi lipsit de dezgust în faţa situaţiei create prin reducerea secţiilor de votare din Statele Unite ale Americii pentru alegerile prezindenţiale. Aţi considerat necesar să scadă numărul acestora, de la 28 în 2009 la 22 în 2014, iar prin HG nr. 706/2014 v-aţi asigurat că procesul de organizare a secţiilor de vot din străinătate devine unul anevoios.

Ridica probleme, cumva, amenajarea acestora în locuri uşor accesibile, mai aproape de comunitate? Dacă la scrutinul anterior pentru prezidenţiale secţiile de vot puteau fi înfiinţate în spaţii precum sălile sociale ale bisericilor, acum ele nu mai pot fi constituite decât în spaţii publice, a căror cost de închiriere este extrem de ridicat”, scrie Lubanovici.

Acesta atrage atenția că o comunitate de peste 25,000 de români din Seattle nu au avut o secţie de vot în apropiere, iar Guvernul a preferat să impună cheltuieli suplimentare organizaţiilor care se implică în mod voluntar în organizarea alegerilor din România.

”Spuneţi că urmăriţi schimbarea. Care schimbare? Cea de la democraţia construită de politicienii de dreapta la un socialism prost înţeles, prost aplicat şi total neproductiv? Schimbarea care aplică sancţiuni la adresa românilor din afara graniţelor ca urmare a exprimării repetate a opţiunilor de dreapta a celor din diapora? Schimbarea care îi reduce la tăcere pe toţi cei care cred în valorile democratice?

Este inuman tratamentul pe care l-aţi aplicat celor plecaţi din ţară! Este inuman tratamentul pe care îl aplicaţi românilor pentru care mă lupt! I-aţi obligat să călătorească sute sau chiar mii de kilometri pentru a-şi putea exprima votul, i-aţi forţat să stea cu orele la cozi în faţa secţiilor de vot, aţi limitat numărul de ştampile de vot… cu alte cuvinte, aţi utilizat toate mecanismele pentru a le limita posibilitatea de a vota! Iar acestea au dat roade având în vedere că mii de români nu au reuşit să voteze după ore de aşteptat în faţa secţiilor de vot.

Abuzurile asupra Diasporei trebuie să înceteze! La referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012 aţi mărit intervalul de vot (secţiile au fost deschise până la ora 23:00!) şi aţi păstrat mai multe secţii de votare, în speranţa că veţi putea manipula mai mult. Cu alte cuvinte, când estimaţi un rezultat favorabil pentru dumneavoastră faceţi tot posibilul pentru a-l obţine, însă când votul românilor este de sancţiune la adresa dumneavoastră, încălcaţi orice regulă de bun-simţ şi normalitate democratică pentru a vă limita pierderile!”, mai scrie parlamentarul român cerând ferm Guvernului şi prim-ministrului Ponta să ofere o dovadă de omenie şi respect în acest proces de reducere la tăcere a diasporei, prin: intrarea proiectului legislativ prin care se implementează votul prin corespondenţă pe Ordinea de Zi a Parlamentului, reformarea consulatelor și înfiinţarea de noi misiuni diplomatice în toate oraşele unde locuiesc mai mult de 25.000 de cetăţeni români.   – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.