Acasă Politic Bihor: Procuror bihorean la judecată

Bihor: Procuror bihorean la judecată

DISTRIBUIȚI

133718 –  22122014  – Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Vasile Constantin Popa, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru luare de mită, șantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, favorizarea făptuitorului şi trafic de influenţă.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Gabriel Constantin Mihalache, șef al Serviciului de Medicină Legală Bihor, la data faptelor, pentru infracțiunea de efectuare a unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, şi Florian Alin David, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, pentru cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2011 –2014, Vasile Constantin Popa, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii nepatrimoniale de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul acestor foloase, Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și propriile reglementări interne, constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, potrivit unui comunicat al DNA.

Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Vasile Constantin Popa ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activități evazioniste care au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

În anii 2013 – 2014, fostul prim procuror Popa a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior. Pentru aceasta, Popa a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt care a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale.

În perioada iunie – septembrie 2009, Popa, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10 iunie 2009, emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16 septembrie 2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.

În perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, Popa, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.

La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

În cursul anului 2009, Popa, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, a rupt un act de sesizare a instanței din data de 11 august 2009, întocmit de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, care privea o persoană cercetată pentru comiterea infracțiunii de sustragere de la recoltarea probelor biologice.

Ulterior, Popa a dispus ca un alt procuror să-i aplice persoanei respective o amendă de 1.000 lei, împiedicând astfel, cursul justiției și determinând stoparea procesului penal.

În cursul lunii aprilie 2014, Popa l-a determinat pe Gabriel Constantin Mihalache, în calitate de șef al Serviciului de Medicină Legală Bihor, să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.

În cursul anului 2011, Popa, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a perceput de la Florian Alin David foloase necuvenite, constând într-un autoturism marca Volvo, în valoare de 26.900 euro.

În schimbul acestui folos necuvenit, Popa a promis că intervine și chiar a intervenit la procurori aflați în subordinea sa, în scopul rezolvării dosarelor penale pe care Florian Alin David le avea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra unui imobil și asupra sumei de 16.500 lei, care aparțin lui Popa.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, se mai aarată în comunicatul DNA. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.