Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Parlamentul European a aprobat bugetul Uniunii pentru 2015

Bruxelles: Parlamentul European a aprobat bugetul Uniunii pentru 2015

DISTRIBUIȚI

133625 –  18122014 –  Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri propunerea de buget UE pentru 2015 și amendamentele la bugetul 2014. Bugetul prevede 145,32 miliarde în angajamente și 141,21 miliarde în plăți pentru 2015, precum și un plus de 4,25 miliarde pentru a plăti facturile restante în 2014, potriovit unui comunicat al PE.

„Este clar că sumele pe care trebuie să le acceptăm vor stabiliza cel mult nivelul datoriilor europene. Speranța vine de la planul de plăți destinat să micșoreze volumul facturilor neplătite”, a spus președintele comisiei pentru bugete, Jean Arthuis, în dezbaterea finală privind bugetele, din 16 decembrie. ”Guvernele au acceptat angajamentele politice, însă nu au mai plătit ceea ce datorau. Trebuie să amintim din nou că plățile sunt doar consecințele tehnice ale angajamentelor?”, a întrebat el.

Prioritățile Parlamentului au fost să asigure destui bani pentru a plăti cele mai urgente facturi restante de la contractorii care au lucrat în statele membre la proiecte finanțate de UE; să cadă de acord asupra unui plan detaliat privind plata tuturor facturilor restante acumulate; și să asigure finanțări pentru investiții în arii prioritare pentru UE, conform angajamentelor politice.

Negociatorii Parlamentului au obținut resurse suplimentare pentru a plăti facturile venite la contractorii UE, cum ar fi asociații locale, organizații non-guvernamentale și firme mici. Compromisul pentru 2015 asigură plățile către beneficiari în domeniile cele mai afectate de plăți întârziate

La insistențele Parlamentului, Comisia Europeană va prezenta un plan pentru rezolvarea problemei facturilor neplătite, care au atins nivelul de 23,4 miliarde de euro la sfârșitul lui 2013 și probabil va ajunge la 25 miliarde la sfârșitul lui 2014, conform celor mai recente previziuni ale Comisiei. Planul va defini un ”nivel suportabil” pe care nivelul facturilor neplătite nu ar trebui să îl depășească.

Parlamentul a dorit ca cele 8,88 miliarde venituri suplimentare din amenzile aplicate companiilor care au încălcat legislația UE privind competiția să fie utilizare pentru reducerea întârzierilor la plata facturilor. Statele membre au fost de acord să utilizeze 3,53 miliarde de euro din această sumă pentru facturile neplătite, restul de bani urmând să intre în bugetele lor.

Parlamentul a reintrodus 0,5 miliarde de euro din tăierile cerute de Consiliu în angajamente, cele mai afectate fiind competitivitatea, cetățenia și acțiunile externe. Parlamentul a mai negociat și 45 milioane mai mult pentru plăți în programul de cercetare și dezvoltare Orizont 2020 și 16 milioane de euro mai multe pentru programul de schimburi studențești Erasmus+. Pentru politica externă, bugetul de plăți a fost crescut cu 32 milioane. Agențiile de supraveghere bancară și Frontex au primit mai multe fonduri.

Bugetul UE pentru 2015 acordă cu 2% mai mulți bani pentru proiecte decât cel din 2014 și este suficient pentru a asigura 1% mai mult pentru plăți. Din această sumă, 88% se va cheltui în și de către statele membre, 6% merge către politica externă, iar 6% este folosit pentru administrarea UE. Întregul buget UE reprezintă puțin mai mult de 1% din PIB-ul EU-28. Propunerea de buget este prezentată de Comisie și modificată de Consiliu și de Parlament, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.