Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Deficitul, ca noi

Bucureşti: Deficitul, ca noi

DISTRIBUIȚI
ponta_-_fmi

133392 –  09122014 – Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la un acord cu FMI, iar proiectul de buget pentru anul viitor se bazeaza pe un deficit bugetar de 1,83% din Produsul Intern Brut (PIB). „Am ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015. Pe baza acestui acord putem finaliza proiectul de buget, astfel incat vineri dimineata sa aprobam bugetul si sa il trimitem catre Parlament”, a declarat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Premierul a precizat ca discutiile tehnice vor continua pe parcursul zilei, insa cele mai importante lucruri au fost deja stabilite.

„Va fi un deficit de 1,83% din PIB, e un deficit pe cash care pe de o parte raspunde dorintei de a arata riguriozate bugetara si capacitatea de atingere a obiectivelor asumate prin Tratatul Fiscal, inclusiv acel deficit structural de 1% pe care ni l-am asumat, insa nu pune o presiune prea mare pe cheltuieli, anume drepturi salariale, drepturi sociale sau proiecte de investitii. Vom avea un buget in suma totala de 238 de miliarde de lei, din care 225 de miliarde reprezinta venituri si 13 miliarde e deficitul. S-a acceptat de FMI si Comisia Europeana estimarea unei cresteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% pentru anul viitor. Pentru proiecte cofinantate, pentru proiecte europene, sunt prevazuti 19 miliarde de lei sume suplimentare plus 9 miliarde pentru autoritati publice locale. Deci aproape 28 miliarde de lei pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene”, a explicat Victor Ponta.

Seful Guvernului a tinut sa mentioneze ca in cadrul acestui deficit bugetar nu a fost prinsa si cresterea cheltuielilor pentru Aparare cu 0,3% din PIB, avand in vedere ca reprezentantul Comisiei Europene nu este mandatat pentru a accepta sau refuza aceasta cerere.

In schimb, Ponta va vorbi cu presedintele in exercitiu Traian Basescu, dar si cu presedintele ales Klaus Iohannis, deoarece o astfel de masura trebuie adoptata in cadrul Consiliului European.

Legat de reducerea TVA la unele produse, premierul a mentionat ca o hotarare in acest sens se va lua dupa primul semestru al anului viitor, daca tendinta pozitiva a incasarilor la buget se va mentine pe crestere. Totusi, el nu a vrut sa se pronunte la ce categorii de produse alimentare se va aplica masura.

Premierul a mai spus ca nu se introduc taxe sau impozite noi, nu se cresc cele actuale, iar cota unica de 16% ramane in vigoare.

„Bugetul va fi, sper, finalizat pana vineri dimineata, iar apoi va fi transmis catre Parlament, apoi delegatia creditorilor va reveni pentru intalnirea si analiza implementarii acordului la sfarsitul lunii ianuarie, aceasta a fost o vizita tehnica, centrata in special pe buget”, a explicat premierul.

Marti dimineata a avut loc o noua runda de negocieri intre cele doua parti, la discutii participand reprezentantii FMI, cei ai Comisiei Europene si premierul Victor Ponta.

Creditorii internationali cerusera Executivului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana a considerat-o inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de cel putin 1,4%.

Luni, surse din Guvern au transmis ca FMI si CE ar fi renuntat la cererea de reducere a deficitului la 0,9% si ca negocierile s-ar purta la acest moment pentru un deficit chiar mai mare de 1,4%. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.