Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Prima decorație acordată de președintele Iohannis, pentru președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi...

Bucureşti: Prima decorație acordată de președintele Iohannis, pentru președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici

DISTRIBUIȚI

133703 –  22122014  – Presedintele Klaus Iohannis va conferi luni prima decoratie din mandatul sau de sef al statului. Presedintele a decis sa acorde cea mai inalta distinctie a statului roman, Ordinul National Steaua Romaniei, lui Octav Bjoza, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.

„Astazi, 22 decembrie, la 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste, voi conferi prima decoratie din mandatul meu de Presedinte al Romaniei. Am decis sa acord cea mai inalta distinctie a statului roman, Ordinul National Steaua Romaniei, domnului Octav Bjoza, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, pentru sacrificiul si curajul de care el si oameni ca el au dat dovada in vremea dictaturii si pentru a pastra vie memoria victimelor comunismului. Ceremonia de decorare va avea loc incepand cu ora 16.00 in Sala Unirii a Palatului Cotroceni”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Octav Bjoza, a declarat ca gestul noului presedinte il bucura foarte mult.

„E un gest care ne bucura. Ca prima zi de lucru sa fie inceputa cu fostii detinuti politici deportati e extraordinar. Inseamna ca Iohannis pune pret pe ultimele repere morale ale Romaniei. Pentru noi a fost una dintre cele mai placute surprize ale ultimilor 25 de ani. Este pentru prima data pentru un presedinte al tarii cand isi incepe prima zi de munca cu fostii detinuti politici, cea mai vitregita categorie de persoane. (…) In Romania, care a avut poate cele mai multe lagare ale mortii, nimeni nu s-a gandit sa pastreze un lagar ca sa fie muzeu, ci s-a dorit sa se stearga orice urma a crimelor comunismului, pentru ca foarte multi din criminali au prosperat in loc sa fie trasi la raspundere”, a spus acesta, potrivit televiziunilor de stiri.

Octav Bjoza este nascut in 1938, la Iasi. La finele anului I de facultate, dupa ultimul examen, pe 25 iunie 1958, el a fost exmatriculat si arestat de Securitatea din Iasi. A fost judecat de catre Tribunalul Militar Brasov la data de 10 octombrie 1958 si condamnat la 15 ani munca silnica, 10 ani degradare civica si confiscarea totala a averii, potrivit informaţiilor de pe site-ul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.