Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: AHK România: Forma de învățământ profesional introdusă în 2012 trebuie promovată

Bucureşti: AHK România: Forma de învățământ profesional introdusă în 2012 trebuie promovată

DISTRIBUIȚI

133942 –12012015 – Un motor important în dezvoltarea unei economii este educația, susţine Camera de Comerț și Industrie (AHK România) care consideră că introducerea învățământului dual poate provoca mai multe confuzii.

De-a lungul timpului, ca voce unitară a investitorilor germani care au identificat o lipsă majoră de personal calificat în România, am susținut cu tărie introducerea unui sistem de învățământ profesional care să asigure pe termen lung forța de muncă bine calificată necesară pe piața muncii. Considerăm însă că introducerea învățământului dual prin OUG 94/29.12.2014 încetinește dezvoltarea alertă de până acum a unui învățământ profesional calitativ și sustenabil”, se arată într-un comunicat  AHK România.

De asemenea, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană subliniază că  introducerea unei forme suplimentare de învățământ profesional după doar 2 ani și jumătate de la reinstituirea învățământului profesional ca atare “va produce confuzie atât în rândul agenților economici, cât și în rândul elevilor și al părinților. În ultimul timp învățământul profesional a început să devină atractiv și să trezească tot mai mult interes atât în rândul tinerilor cât și al companiilor. Introducând învățământul dual ca o formă de învățământ profesional care la prima vedere nu se deosebește foarte mult de cel introdus la începutul anului 2012, părților implicate le va fi greu să deosebească cele două forme de învățământ, să le înțeleagă corect, să facă diferența și să aleagă forma cea mai potrivită”.

AHK România consideră că menținerea învățământului profesional introdus în 2012, cu modificările ulterioare, ar trebui să rămână unica formă de formare profesională în cadrul învățământului inițial: „Eforturile factorilor decizionali ar trebui concentrate în direcția promovării și îmbunătățirii acestei forme de învățământ și nu înspre introducerea unei noi forme de învățământ, care produce derută și nesiguranță în rândul celor implicați, companii, părinți, elevi. În învățământul profesional mai sunt multe de făcut și dorim să amintim doar câteva aspecte care trebuie avute în vedere: adaptarea standardelor și programelor de pregătire la nivelul și nevoile pieței muncii, stabilirea cifrelor de școlarizare în funcție de cererea agenților economici, dezvoltarea unui sistem de monitorizare a calității formării atât în școli cât și în cadrul companiilor, dotarea școlilor pentru a asigura un transferul de cunoștințe cât mai practic, organizarea examinărilor finale la nivel național, cu subiecte unice, care să asigure menținerea unor standarde de calitate înalte”.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), înfiinţată în septembrie 2002, numără în prezent peste 500 de firme membre şi este cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este partener pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.