Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Guvernul nu mai plătește

București: Guvernul nu mai plătește

DISTRIBUIȚI

133788 –  05012015 – Guvernul a luat decizia de a ataca în instanţă suplimentarea din 2013 a contractelor încheiate iniţial, în 2009, între Ministerul Comunicaţiilor şi intermediarii cu Microsoft, Fujitsu Sistem Computers şi D Con Net. AG. Ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, declară că măsura e o continuare a anchetei DNA în acest mare dosar. ”E o continuare, e finalizarea acelor contracte vechi, un contract de buyout între 2013 şi 2015. 50 de milioane de lei s-au plătit în 2013, în 2014 trebuiau alte 50 şi ultima tranşă trebuia să fie plătită în 2015. Nu pot să vă spun motivele deocamndată. Am cerut suspendarea plăţilor în instanţă până la clarificarea situaţiei pe acest contract. Instanta e cea mai în măsură să decidă dacă vom continua sau nu. S-au livrat nişte produse, vrem să ştim dacă sunt conform contractului. Vrem să intrăm în legătură directă cu Microsoft, nu prin diverşi intermendiari mai mult sau mai puţin celebri.”

Ancheta în dosarul Microsoft și EADS (de fapt este vorba despre un singur dosar,mare) a fost anunțată la 10 iulie anul trecut, când a fost audiat la DNA, printre alții, secretarul general al Guvernului, Ion Moraru. Dosarul a fost deschis ca urmare a sesizării Corpului de Control al premierului, din 21 mai 2013, cu privire la închirierea și extinderea de licențe educaționale de către Ministerul pentru Societatea Informațională și Ministerul Educației Naționale.

După mai multe audieri, în 26 septembrie, șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale pe numele a nouă foști miniștri privind presupuse fapte de corupție în cazul mai multor contracte referitoare la licențe IT de sute de milioane de euro. Kovesi a transmis procurorului general referatul în vederea sesizării pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de parlamentarii Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Șerban Mihăilescu, a europarlamentarului Dan Nica și a fosștilor miniștri Adriana Țicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu. Procurorii au extins ulterior cercetările și pentru produse educaționale Microsoft, a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programului ”’Sistem Educațional Informatizat”’ (SEI). Printre acuzațiile reținute în sarcina foștilor membri ai Guvernului se numără abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, prejudiciul estimativ fiind evaluat până în prezent la 60 de milioane de euro. – PROMPT MEDIA, sursa: www.stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.