Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Caraș-Severin: Încă un dosar pe numele lui Adrian Chebuțiu

Caraș-Severin: Încă un dosar pe numele lui Adrian Chebuțiu

DISTRIBUIȚI

134358 – 29012015 –  Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Lăcrimioara Chebuţiu  sunt urmăriți penal pentru constituirea a unui grup infracţional organizat şi delapidare în formă continuată. De asemenea a fost începută urmărirea penală faţă de S.C. Hydro Engeneering S.A.

    Cei trei sunt acuzați că au delapidat UCMR Reșița prin transfer de  know-how (tehnologii, documente, schiţe, manuale şi desene industrial a căror valoare economică depăşeşte 17 mil. de euro) către firma Hydro Engeneering S.A. (unde singurele acţionare erau AC MANAGEMENT S.R.L. şi ICE INTERNATIONAL CONSULTING ENGINEERING ELVETIA, societăţi unde Chebuţiu Adrian si Chebuţiu Lăcrimioara aveau interese directe).

    Prima etapă a constat în înfiinţarea, la inițiativa lui Adrian Chebuțiu și sub pretextul accesării de fonduri structural, a Hydro Engeneering S.A.

S-a propus, votat si aprobat infiintarea SC Hydro Engeneering SA doar in situatia in care SC UCM Resita SA urma să deţină pachetul majoritar de acţiuni. În paralel, Chebuțiu a emis o  hotărâre necunoscută de membrii CA prin care UCM Resita SA, care deţinea know-how-ul în domeniul de cercetare si dezvoltare, se obliga ca dupa înfiinţarea noii societăţi să transmita know-how-ul prin punerea la dispozitie de tehnologii, documente, schite, manuale etc și personal tehnic specializat.

    A doua etapă în realizarea acestui plan a constat în scoaterea totală a SC UCM REŞIŢA SA din structura acţionariatului de la SC Hydro Engeenering SA şi rămânerea în structura acestuia doar a societăţilor în care avea interes Chebuţiu.

   În ședința din 28 mai 2007 a Consiliului de Administraţie din SC UCMR SA, prezidata de Chebuțiu în calitate de preşedinte și cu Lăcrămioara Ștefanică secretar, a fost aprobată cesionarea acțiunilor deținute la SC Hydro Engineering SA către Ice International Consulting Engineering și retragerea SC UCMR SA din acționariat cu renunțarea la orice pretenție, de orice natură față de SC Hydro Engineering SA.

    Procesul verbal de şedinţă a fost semnat doar de cei doi, fără a fi semnat de încă un membru al Consiliului de Administraţie, iar pentru a duce la îndeplinire aceste aspecte a fost împuternicit Adrian Chebuțiu.

    În urma acestei ședințe a fost emisă o hotărâre  prin care s-au cesionat acţiunile deţinute de SC UCM Resita la SC Hydro Engineering SA către Ice International Consulting Engineering ți retragerea SC UCMR SA din acţionariat cu renunţarea la orice pretenţie, de orice natură față de SC Hydro Engineering SA.

    Ultima etapă a constat în desfăşurarea de către cei trei inculpaţi a  unor acţiuni care demonstrează însuşirea ilegală a know-howului aparţinând UCM REŞIŢA în favoarea SC Hydro Engineering SA.

Imediat după retragerea UCM REŞIŢA din structura SC Hydro Engineering SA (29 mai 2007), Adrian Chebuţiu, ca preşedinte al CA şi director general la SC UCM REŞIŢA SA, a încheiat şi semnat  un contract cadru de prestări servicii prin care a angajat  UCM REŞIŢA SA la plata unor servicii prestate de SC Hydro Engineering SA în legătură cu know-how-ul însuşit ilegal. În acest contract era stipulată clauza prin care dreptul de autor asupra serviciilor care fac obiectul prezentului contract (know – how) aparţin executantului, respectiv SC Hydro Engineering SA.

    Deşi la momentul respective Chebuţiu era preşedinte al CA şi director general la UCM REŞIŢA SA, acesta a acceptat clauza, chiar dacă era în defavoarea societății pe care o conducea. Anchetatorii au suspiciuni că și alte documente (contracte și acte adiţionale) au fost semnate pe o procedură similară.

    Între mai 2007 și noiembrie 2013, Hydro Engeenering SA a facturat și încasat aproape 50 milioane lei.

De asemenea, după scoaterea SA UCM REŞIŢA SA din acţionariatul SC Hydro Engineering SA, au fost evaluate un număr de 92 modele industriale, din arhiva Compartimentului de Cercetare, dintre care doar 7 au fost create după înfiinţarea acestei societăţii, restul fiind create anterior, precum si mai multe licenţe de calculator si programe, la valoarea de peste 30 milioane de lei. Suma a fost înregistrată în contabilitatea SC Hydro Engeenering SA, la rubrica imobilizarii necorporale.

    Prejudiciul creat UCM Reșița SA se compune din cele două valori însumate, partea de proiectare concepută anterior înființării SC Hydro Engeenering SA, vândută de acestă societate către SC UCMR SA în derularea mai multor contracte și valoarea  modelelor industriale concepute anterior înființării SC Hydro Engeenering SA,  înregistrate în ilegal în contabilitatea acesteia.

    Ancheta a fost derulată cu sprijinul SRI, precizează DIICOT.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.