Acasă Externe Franța: Parisul, în alertă teroristă maximă

Franța: Parisul, în alertă teroristă maximă

DISTRIBUIȚI

 charlie_11260400133844 –  07012015 – Parisul se află în alertă teroristă maximă după ce 12 persoane au murit într-un atac armat, care a avut loc miercuri, 7 ianuarie, la orele 14.15 ora României, la sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo, potrivit unor martori citaţi de media franceze, transmite Reuters. Doi bărbaţi înarmaţi și mascați au intrat în sediul instituției și au tras la întâmplare cu arme automate, după care au fugit. ”Profetul a fost răzbunat”, a strigat unul din atacatori, potrivit martorilor citați de postul de radio Europa 1. Atacul a venit la o zi după ce publicaţia franceză l-a numit pe Profetul Mahomed ca fiind redactor-şef în următorul număr al ziarului.

Totodată, pe coperta publicaţiei a apărut o caricatură cu Profetul Mahomed, care a circulat pe reţelele sociale timp de câteva zile şi a stârnit un val de indignare în lumea islamică.

În septembrie 2012, în contextul unor proteste violente după difuzarea filmului anti-islam ”Inocenţa musulmanilor”, revista franceză a publicat o serie de caricaturi reprezentându-l pe Profetul Mahomed. În consecinţă, jurnaliştii de la Charlie Hebdo au primit mai multe ameninţări cu moartea, iar autorităţile franceze au întărit securitatea la ambasade, consulate, centre culturale şi au decis închiderea temporară a şcolilor internaţionale din aproximativ 20 de ţări.

Guvernul de la Paris a ridicat la ”maxim” nivelul de alertă teroristă în regiunea pariziană, și s-a întrunit în ședință de urgență, scrie Le Monde. Bilanțul este provizoiriu, a anunțat de AFP, care citează Parchetul din Paris.

Președintele Franței, Francois Hollande, ajuns la fața locului, a declarat: ”Jurnaliști și polițiști au fost omorâți. Sunt 12 persoane care au murit și patru care se zbat între viață și moarte. Sunt 40 de persoane acum care sunt protejate de polițiști.Toți miniștrii care se ocupă de domeniul apărării naționale au fost onvocați de urgență”, a spus el.

Șeful statului francez a precizat că cei vinovați de această tragedie vor fi următiți, prinși și aduși în fața justiției. ”Franța este în stare de șoc. Este un atentat terorist, fără niciun dubiu. Vom demonstra că suntem o țară unită”, a mai spus Hollande.

Potrivit martorilor, cei doi teroriști ar fi fugit cu o mașină neagră, model Seat. Ei au accidentat un automobil, în zona Porte de Pantin, și au lovit un pieton, după care polițiștii le-au pierdut urma.

Birourile de la sediul publicaţiei franceze Charlie Hebdo, la care a avut loc, atacul armat, a mai fost distrus, în 2011, într-un atac cu bombe.

Premierul Guvernului de la București, Victor Ponta, a transmis familiilor victimelor atacului terorist din Franta un mesaj de condoleante, în limba franceză. ”Je suis profondement choqué par la nouvelle de l’attentat à Paris. Nos condoleances aux familles des victimes et au peuple français” (”Sunt profund socat de vestea atentatului de la Paris. Condoleantele noastre familiilor victimelor si poporului francez)”.

Guvernul a anulat prezentarea bilanțului privind stadiul absorbției fondurilor europene care urma să aibă loc miercuri la Palatul Victoria, de la ora 15,00, cu participarea premierului Victor Ponta și a miniștrilor Fondurilor Europene, Agriculturii și Finanțelor Publice, din cauza atacului terorist de la  Paris. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.