Acasă Externe Spania: Tragedie aviatică la Albacete

Spania: Tragedie aviatică la Albacete

DISTRIBUIȚI

 134302 – 27012015 – Un avion  aparținând Forțelor Aeriene Elene s-a prăbușit luni după-amiaza la o bază militară din Spania în cadrul unui exercițiu militar tactic al Alianței Nord Atlantice. În urma accidentului au murit 10 militari, au fost răniți cel puțin alți 13 şi s-au produs importante daune materiale, potrivit RFI Romania.

Luni seara ministrul  spaniel al apărării a confirmat că zece persoane au murit în urma accidentului de la baza militara din Albacete, când un avion F16, aparținând Forțelor Aeriene Elene, având probleme la decolare, s-a prăbușit  peste piloții şi mecanicii care se aflau pe pistă şi a incendiat un hangar.

Dintre cei 10 militari care şi-au pierdut viața, opt erau francezi şi doi greci, dar pe lângă aceștia încă 13 persoane (conform surselor oficiale) au fost rănite în urma accidentului, din care șapte sunt în stare foarte gravǎ. Ministrul apărării a evitat să furnizeze date privind cetățenia celor răniți, dar ulterior premierul spaniol, Mariano Rajoy, a confirmat  că 11 dintre aceștia aparțin Forțelor Aeriene Italiene, din care  patru ar fi în stare foarte gravă. Surse oficiale  din Ministerul Apărării au confirmat că nu se afla niciun  spaniol printre victime şi că restul răniților ar fi de asemenea  militari francezi.

Din cauza cantității mare de combustibil împrăștiat în urma impactului s-a produs o explozie care a declanșat alte patru în lant ducând la incendierea avioanelor aflate în faţa unui hangar. Incendiul produs a  împiedicat activitatea serviciilor de urgență, deși în zonă au fost mobilizate  zeci de ambulanțe, elicoptere  și mașini de pompieri. În urma accidentului au fost  distruse cel puțin cinci avioane franceze Mirage și Alpha-Jet, italiene.

Accidentul, cel mai important din istoria militară NATO, în afara zonelor de conflict, a avut loc în cadrul unui exercițiu comun pe care Alianța Nord-Atlantică  îl realizează la baza din Albacete, de fapt un curs care are loc în fiecare an din 2006 încoace  numit Tactical Leadership Program, la care participă membri ai forțelor aeriene din Grecia, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania și Statele Unite.  Încă de luni seara o comisie aparținând Alianței Nord Atlantice s-a deplasat la Albacete pentru a investiga cauza accidentului. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.