Acasă Externe Agenda Europeana
DISTRIBUIȚI

134684 – 10022015„Eurodeputatul roman Daciana Sârbu a sustinut în plenul Parlamentului European (PE), la Strasbourg, nevoia de etichetare corecta a alimentelor. Mesajul Dacianei Sîrbu, care este vicepresedinte al Comisiei de Mediu si Sanatate publica din PE, a facut parte din dezbaterea unei rezolutii pe tema extinderii regulilor privind etichetarea.

Precizarea originii ingredientelor este o cerinta a organizatiilor europene ale consumatorilor, sustinute de Parlamentul European, în timp ce Comisia Europeana si marii producatori de alimente prefera sa mentina reglementarile actuale, care presupun prezenta voluntara – si nu obligatorie – a acestor detalii pe eticheta alimentelor.

“Oamenii au dreptul sa stie daca sunca pe care o cumpara contine carne produsa in Romania sau importata de la mii de kilometri distanta. Sunt tot mai multi romani care vor sa cumpere alimente locale, realizate din ingrediente produse in tara lor, si au dreptul sa gaseasca toate aceste informatii pe eticheta produsului. Nu ar fi un mare efort din partea producatorilor sa le dezvaluie aceste amanunte, din moment ce carnea proaspata deja vine cu precizari obligatorii referitoare la tara de origine, ca urmare a unor reguli adoptate in 2011”, considera Daciana Sârbu.

In opinia sa, extinderea regulilor existente nu ar presupune eforturi in plus, ci doar transparenta mai mare fata de consumatori: “Deja avem reguli care presupun etichetarea tarii de origine in cazul carnii proaspete, si avem sisteme de trasabilitate, din ratiuni de siguranta alimentara. Deci, sistemele exista deja, si sunt functionale!”

Problema costurilor este, de altfel, si principalul contraargument folosit de opozantii propunerii, iar Daciana Sârbu a cerut in discursul sau o analiza serioasa si impartiala a efectului noilor reguli asupra pretului alimentelor: “Cu siguranta Comisia trebuie sa analizeze cu multa atentie acest impact al reglementarilor privind etichetarea. Pana acum, studiile Comisiei sunt bazate pe rapoartele provenite dinspre industria alimentara. Exista insa si studii externe care indica rezultate diferite. Avem nevoie de o analiza mult mai serioasa a costurilor potentiale inainte de a le interzice consumatorilor dreptul de a fi informati”.

Plenul PE se va pronunta miercuri, prin vot, asupra acestei rezolutii, se precizeaza intr-un comunicat primit de la biroul europarlamentarului Dacian Sarbu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.