Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: “Evenimentele din Ucraina arată că siguranţa UE este legată de securitatea...

Bruxelles: “Evenimentele din Ucraina arată că siguranţa UE este legată de securitatea energetică”

DISTRIBUIȚI

135112 – 26022015Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă din Parlamentul European, a subliniat importanţa corelării noii Uniuni Energetice şi a politicilor privind energia la nivelul Uniunii Europene (UE) cu strategia de securitate comună. Intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru a avut loc în contextul lansării de către Comisia Europeană a unor serii de acţiuni cu obiectivul reducerii facturilor la achiziţiile de energie ale UE precum şi pentru reducerea dependenţei de importurile din Rusia.

Considerată de către vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, „cel mai ambiţios proiect european în domeniul energiei de la Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului încoace”, Uniunea Energetică va integra toate cele 28 de pieţe energetice, va presupune interconexiuni electrice şi noi planuri cu privire la negocierile climatice.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru, „energia este o prioritate foarte importantă pentru Uniunea noastră şi salut faptul că Uniunea Energetică este considerată o prioritate de către noua Comisie. Subliniez faptul că este absolut necesar ca politica noastră energetică să fie bine coordonată cu politica externă şi de securitate comună, pentru că evenimentele din Ucraina ne arată că siguranţa Uniuni Europene este legată de securitatea energetică. Astăzi ne bazăm pe un singur furnizor principal, care deţine monopolul: Rusia. Acest fapt are un impact foarte clar asupra politicii noastre externe şi de securitate, care este cumva, ostatica acestei situaţii.  Consider că este o necesitate absolută să găsim surse şi rute alternative de energie. Doar prin diversificare putem evita situaţii ca aceea în care ne găsim acum. Trebuie însă să ne concentrăm pe ceea ce avem deja: creşterea producţiei interne, creşterea eficienţei energetice şi o infrastructură mai bine interconectată. Din acest punct de vedere, trebuie să utilizăm toate resursele disponibile, incluzând Mecanismul de conectare a Europei şi Reţelele Trans-Europene, pentru a grăbi crearea unei reţele strategice pentru energie care ne va permite o mai bună distribuire a tuturor tipurilor de energie şi prevenirea blocajelor”. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.