Acasă Anchete Bucuresti: DIICOT cere, din nou, aviz pentru urmărirea penală a lui Vosganian...

Bucuresti: DIICOT cere, din nou, aviz pentru urmărirea penală a lui Vosganian şi Videanu în dosarul INTERAGRO

DISTRIBUIȚI

134460 – 02022015 – DIICOT cere, pentru a doua oară, ridicarea imunității parlamentare a senatorului Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, acuzat de abuz în serviciu, constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la delapidare. Acuzațiile au fost formulate în dosarul în care și omul de afaceri Ioan Niculae este acuzat că a primit substanțiale reduceri de preț pentru gazele naturale pe care INTERAGRO (compania lui Niculae) le-a primit de la ROMGAZ.

Senatul a respins prima astfel de cerere a procurorilor, astfel că Vosganian a scăpat de urmărirea penală în acest dosar.

Și Adriean Videanu, și el fost ministru al Economiei, este acizat de DIICOT, din aceleași motive. În acest caz, încuviințarea urmăririi penale va fi solicitată președintelui României, Videanu neavând calitatea de parlamentar.

Lla prima cerere transmisă de procurori pentru urmărirea penală a lui Videanu în acest dosar, Videanu a primit avizul, fiindu-i pus şi sechestru pe acţiunile de la Titanmar, pentru eliberarea cărora ar fi intervenit la fosta şefă a DIICOT Alina Bica, faptă pentru care este urmărit penal în alt dosar.

Potrivit anchetatorilor, există ”suspiciunea rezonabilă” că în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, ca miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, în interesul privat al INTERAGRO, acordând reduceri substanţiale la prețul gazelor livrate de ROMGAZ SA şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, chiar dacă firma privată avea datorii istorice (cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale) la plata gazelor consumate.

Cei doi miniștri sunt acuzați că au plasat INTERAGRO în poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale și au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României.

În Referate se mai reţine că ROMGAZ a livrat către INTERAGRO, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC INTERAGRO SA, este de cca.43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca.54.000.000 lei, respectiv cca.19.000.000 USD.

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către SC INTERAGRO SA pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a SNGN ROMGAZ SA reprezintă un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.