Acasă Uncategorized Bucureşti: În PSD a început bătălia pentru şefia Consiliului Naţional

Bucureşti: În PSD a început bătălia pentru şefia Consiliului Naţional

DISTRIBUIȚI

135130 – 27022015În PSD au început negocierile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, mai mulţi lideri ai partidului manifestându-şi interesul pentru această funcţie. La Consiliul Naţional, care este programat pentru 20 – 21 martie, urmează să fie aprobate şi modificările la Statut, care vor conţine şi planul de reformă propus de Victor Ponta, potrivit Gandul.info. Preşedintele PSD şi-a ameninţat colegii că, dacă nu vor vota toate propunerile de reformă, va renunţa la conducerea partidului. Ultimul preşedinte al Consiliului Naţional al PSD a fost Adrian Năstase, care a trebuit să renunţe la această funcţie după condamnările suferite.

Bătălia pentru şefia Consiliului Naţional a început în PSD, candidaţii încercând să-şi atragă de partea sa susţinerea liderilor din teritoriu, dar mai ales a preşedintelui partidului, Victor Ponta.

Pe lista numelor interesate de preşedinţia Consiliului Naţional se află: Valeriu Zgonea – preşedintele Camerei Deputaţilor, Rovana Plumb – ministrul Muncii şi vicepreşedinte PSD, Gheorghe Nichita – vicepreşedinte PSD, Marian Oprişan – preşedintele UNCJR şi vicepreşedinte PSD şi Constantin Niţă – vicepreşedinte PSD.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, va prezenta luni în cadrul Biroului Permanent propunerile sale de reformă care vor fi incluse în noul Statut al partidului. Acestea urmează să fie votate la Consiliul Naţional al PSD de la finele lunii martie. Principalele zone de reformă propuse de Ponta vor face referire la separarea funcţiei administrative de cea politică, un preşedinte de CJ neamaivând dreptul să fie şi preşedinte de organizaţie, şi diferite tipuri de sancţiune pentru pesediştii care au probleme cu justiţia. Astfel, este posibil ca Ponta să propună suspendarea din partid a celor care au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie.

Cum Ponta şi-a şantajat colegii cu mesajul ”dacă nu acceptaţi reforma, renunţ la preşedinţia PSD, este de aşteptat să existe o colaborare între Ponta şi candidaţii care vor susţine acestă măsuri propuse pentru noul Statut. Din zona celor apropiaţi de Victor Ponta se pot remarca astfel Valeriu Zgonea şi Rovana Plumb.

Zgonea a ajuns în preşedinte al Camerei Deputaţilor datorită sprijinului direct dat de Victor Ponta, iar Rovana Plumb a fost menţinută în toate Guvernele Ponta, fie la Mediu, fie la Muncă.

Marian Oprişan este vicepreşedinte PSD şi preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Deşi nu l-a criticat direct pe Victor Ponta, Oprişan a pornit un război cu Valeriu Zgonea, după ce ultimul, în calitate de preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, a propus ca şefii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot indirect. Oprişan a catalogat votul din Comisie drept o decizie ”mizerabilă, jignitoare, şmecherească şi ipocrită”. Oprişan a fost şi cel  care i-a cerut lui Valeriu Zgonea, în cadru şedinţei Biroului Politic Naţional, să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor după votul din Comisia de Cod Electoral.

Gheorghe Nichita este vicepreşedinte al partidului, dar candidatura sa nu este până în clipa de faţă o certitudine. De asemenea, un alt social-democrat care şi-a întrebat colegii despre o posibilă susţine la Consiliul Naţional este Constantin Niţă.

Niţă a făcut parte din toate guvernele Ponta, dar a fost înlocuit la formarea Guvernului Ponta IV din fruntea Ministerului Economiei, în locul său fiind preferat Mihai Tudose.

Consiliul Naţional al PSD urmează să stabilească şi data Congresului partidului, la care ar urma să aibă loc şi alegeri pentru toate funcţiile de conducere. În clipa de faţă, nu există o decizie clară în privinţa datei la care se va organiza Congresul, preşedintele executiv, Liviu Dragnea, lăsând de înţeles că este posibil să nu existe un Congres la PSD în acest an.

Viitorul preşedinte al Consiliului Naţional va avea rolul de a reactiva departamentele PSD. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.