Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: PNL somează Guvernul în legătură cu legislaţia achiziţiilor publice

Bucureşti: PNL somează Guvernul în legătură cu legislaţia achiziţiilor publice

DISTRIBUIȚI

135128 – 27022015Deputatul PNL Ludovic Orban, lider al grupului parlamentar al PNL, a somat Guvernul Ponta să transpună în legislaţia naţională prevederile celor trei directive privind achiziţiile publice, adoptate de Parlamentul European încă din data de 15 ianuarie 2014.

“Somez Guvernul Ponta să elaboreze, într-un timp cât mai scurt, proiectul sau proiectele de legi necesare pentru transpunerea directivelor europene privind achiziţiile publice în legislaţia românească, să le supună dezbaterii publice şi să le înainteze Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. În caz contrar, nu putem să facem altceva decât să suspectăm, în continuare, Guvernul PSD de pactizare cu corupţia şi de continuarea modului arbitrar, subiectiv, în care se atribuie contractele de lucrări publice şi contractele de servicii publice”, a declarat deputatul PNL în cadrul unei conferinţe de presă.

„În 15 ianuarie 2014, Parlamentul European a adoptat trei directive referitoare la achiziţiile publice: directiva privind achiziţiile publice clasice, directiva privind contractele sectoriale şi directiva privind contractele de concesiune. Acest pachet legislativ european care modifică legislaţia existentă anterior în acest domeniu, s-a făcut din nevoia de a clarifica o serie de proceduri privind achiziţiile publice, din nevoia unificării la nivelul European, a practicilor în domeniul achiziţiilor publice, pentru a codifica jurisprudenţa Curţii de Justiţie a UE şi, în mod evident, s-a făcut pentru a reduce corupţia. Se ştie foarte bine că, în România, una dintre cele mai importante cauze ale corupţiei sunt legislaţia şi modul în care ea se aplică în domeniul achiziţiilor publice”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul deputaţilor liberali a precizat că lupta de combatere a corupţiei trebuie să se concentreze atât pe condamnarea celor care au săvârşit fapte de corupţie, cât şi asupra cauzelor acestui fenomen. “România are obligaţia de a transpune cât mai rapid în legislaţia românească aceste trei directive ale Parlamentului European în domeniul achiziţiilor publice. Din data de 15 ianuarie 2014 şi până astăzi, Guvernul nu numai că nu a finalizat proiectele de legi prin care trebuie transpuse cele trei directive în legislaţia naţională, dar a neglijat complet această obligaţie”, a precizat Ludovic Orban.

Menţinerea ambiguităţilor actuale din legislaţia în domeniul achiziţiilor publice şi neaplicarea prevederilor europene în domeniu nu fac altceva decât să ducă la menţinerea unei cauze a corupţiei şi să permită actualilor guvernanţi să fure în continuare banul public, atribuind lucrările publice clientelei politice de partid în baza unor criterii şi proceduri netransparente. Se perpetuează, astfel, un climat care conduce la utilizarea ineficientă a banului public în realizarea obiectivelor de investiţii finanţate de la buget.

Deputatul liberal Ludovic Orban a precizat că noile directive europene elimină o serie de instrumente de fraudare a banului public, obligând autorităţile să publice integral documentaţia de licitaţie în format electronic şi limitând numărul de loturi care pot fi atribuite unui singur ofertant. Totodată, foarte important, legislaţia europeană nu permite majorarea exagerată a valorii contractului.

„Mai mult de două treimi din contractele pentru lucrări publice beneficiază de acte adiţionale prin care se majorează valoarea iniţială a lucrărilor. Sunt majorări care ajung şi până la 200% pentru aceste lucrări. În directivele adoptate există o prevedere foarte clară care spune că nu poţi să majorezi valoarea contractelor cu mai mult de 10% în cazul contractelor de servicii, şi cu 15% în cazul contractelor de lucrări. Dacă apare o majorare mai mare, eşti obligat să închei un alt contract”, a exemplificat liderul PNL modul în care se va reduce corupţia. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.