Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Bogdan Aurescu: Stabilitatea şi securitatea sunt strâns legate de fluxurile de...

București: Bogdan Aurescu: Stabilitatea şi securitatea sunt strâns legate de fluxurile de aprovizionare cu energie

DISTRIBUIȚI

 135656 – 27032015 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat pe, 27 martie, la deschiderea conferinţei internaționale intitulate „Abordări regionale ale conceptului securităţii energetice”, desfășurată la București și organizată de Centrul de Cooperare în Domeniul Securităţii (RACVIAC) şi Ministerul Afacerilor Externe.

Șeful diplomației române a arătat, în cuvântul său de deschidere, că extinderea cooperării regionale, inclusiv în domeniul securității energetice, trebuie să reprezinte un obiectiv prioritar pentru statele din Europa de Sud-Est. La nivelul Uniunii Europene au fost întreprinși pași relevanți în acest sens, un moment de referință recent fiind promovarea strategiei Uniunii Energiei, obiectiv a cărui realizare este susținut ferm de către România.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, totodată, că evenimentele din vecinătatea estică a UE și din imediata apropiere a României reconfirmă faptul că stabilitatea şi securitatea sunt strâns legate de fluxurile de aprovizionare cu energie. Astfel, asigurarea unui mediu previzibil în furnizarea de energie nu se mai subsumează strict domeniului economic, ci devine, tot mai mult, o temă de securitate naţională, pe care fiecare stat trebuie să-l abordeze cu mijloacele adecvate, inclusiv prin cooperare regională, a punctat şeful diplomației române.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României, ca stat NATO pentru continuarea procesului de integrare euro-atlantică a statelor din regiune. „România, ca stat membru UE si NATO, va promova constant procesele regionale vizând consolidarea democraţiei şi va susţine eforturile de stabilizare a securităţii în Europa de Sud-Est, inclusiv în cadrul formatelor de dialog cum este cel propus de RACVIAC”, a declarat Bogdan Aurescu.

Acesta a mai menţionat că, pe lângă instrumentele Uniunii Europene de integrare şi consolidare a pieţei energetice, modelul NATO de abordare a problematicii securității energetice poate contribui semnificativ la valorificarea potenţialului de dialog regional în domeniul securităţii energetice. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.