Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Un procuror DIICOT şi ginerele lui Traian Băsescu, urmăriţi penal

Bucureşti: Un procuror DIICOT şi ginerele lui Traian Băsescu, urmăriţi penal

DISTRIBUIȚI

 135748 – 31032015 – Procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj si Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, sunt urmariti penal pentru complicitate la santaj de DNA in dosarul Sergiu Lucinschi. Omul de afaceri Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, a fost retinut luni seara de procurorii DNA dupa ce a fost audiat aproape doua ore si i-a fost perchezitionata locuinta. 

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop si Remus Tudoran Jurj, a exercitat asupra unui om de afaceri actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma, in vederea retragerii unei plangeri penale formulate la DIICOT, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni (printre care si gestiune frauduloasa).

De asemenea, Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri ca va face demersuri pentu schimbarea incadrarii juridice a tuturor faptelor in infractiunea de „gestiune frauduloasa”, pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.

In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi a pretins ca are influenta, direct si indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

In acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri ca va determina ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea favorabila a dosarelor.

La data de 17 martie 2015, pentru acest “ajutor”, Sergiu Lucinschi a pretins si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunostea ca ar datora personal inculpatului Sergiu Lucinschi suma de 2.000.000 euro, angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015.

Concret, Radu Pricop l-a sprijinit in activitatea infractionala pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, in 2013, a plangerii penale ce face obiectul unui dosar penal si prin formularea ulterioara (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor solutii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro catre Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de omul de afaceri, sub imperiul constrangerilor repetate.

Remus Tudoran Jurj, in calitate de procuror DIICOT, avand in instrumentare doua dosare penale care-l priveau pe acelasi om de afaceri, printre care si cauza anterior mentionata, in perioada ianuarie 2015-martie 2015 l-a sprijinit pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale intr-o maniera fie favorabila, fie nefavorabila omului de afaceri cercetat, in functie de cursul discutiilor pentru remiterea banilor.

Astfel, la data de 19 februarie 2015, Remus Tudoran Jurj a emis, cu incalcarea dispozitiilor legale privind organul judiciar competent (in speta instanta de judecata), o ordonanta prin care i-a permis omului de afaceri parasirea pentru 5 zile a teritoriului Romaniei, cu destinatia Zambia.

Ulterior, la 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii masurii controlului judiciar fata de omul de afaceri, intr-una dintre cauze, Remus Tudoran Jurj i-a comunicat acestuia ca are in lucru si alt dosar penal si ca, daca cele sesizate se vor confirma, va lua masurile care se impun.

Aceasta presiune a fost pusa asupra omului de afaceri ca urmare a discutiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta si Sergiu Lucinschi, cu privire la acceptul de a-i remite banii.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea SRI.

DNA precizeaza ca in acest dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. – PROMPT MEDIA

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.