Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Conectați la Europa

Conectați la Europa

DISTRIBUIȚI

135242 – 04032015 –  Importul gazelor naturale din România prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni a început de astăzi, a anunțat cu puțin timp înainte Ministerul Economiei din Rep. Moldova. Gazoductul a fost construit cu susținerea financiară a Uniunii Europene și, conform contractului semnat, în 2015 în Rep. Moldova va fi livrat peste un milion de metri cubi de gaze, la un preț de 1.010 lei românești pentru 1000 m3.

            Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a participat în comuna Zagarancea, raionul Ungheni, la procedura tehnică prin care a început importul de gaz românesc.

            În opinia oficialului moldovean, importurile de gaze naturale constituie un pas important  în procesul de implementare a strategiei Guvernului Rep. Moldova de a se conecta la  piața energetică a Uniunii Europene, care oferă cele mai bune soluții pentru consolidarea securității energetice a statului.

            Totodată Valeriu Triboi a mai spus că în contextul evoluției situației regionale, Guvernul Rep. Moldova acordă o atenție sporită asigurării securității statului la toate compartimentele, inclusiv cel energetic, fiind examinate posibilitățile privind diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, consolidarea infrastructurii de energie electrică prin eventualitatea conectării Rep. Moldova la piața UE, prin România.

            Contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale a fost semnat de Energocom din Moldova și OMV Petrom Gas din România la 22 decembrie 2014.

            Construcția conductei de gaz Iași-Ungheni a costat 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost oferite sub formă de grant de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43, 2 km și capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.