Acasă Externe Rep. Moldova: Irina Vlah, noul bașcan al Găgăuziei

Rep. Moldova: Irina Vlah, noul bașcan al Găgăuziei

DISTRIBUIȚI

irina-vlah135707 – 23032015 – Candidatul independent Irina Vlah a câştigat alegerile din regiunea Găgăuzia, teritoriu autonom din Rep. Moldova. Vlah, o fostă comunistă sprijinită de Partidul Socialiştilor – principala formaţiune de opoziţie din Moldova de orientare prorusă -, a primit peste 50% din voturi.

Rezultatele oficiale finale vor fi anunţate în această după-amiază. Problema obţinerii unei mai mari autonomii faţă de Chişinău, a fost una dintre temele campaniei electorale, precum şi cea a bunelor relaţii cu Rusia.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că Vlah a câştigat 51,01 la sută din voturi, iar principalul ei rival, Nicolai Dudoglo, 19,05 la sută. Valeri Ianioglo s-a clasat pe locul al treilea cu 7,96 la sută, iar fostul lider al autonomiei, Dmitri Croitor, pe locul al patrulea, cu 6,2 la sută. Ceilalţi şase candidaţi au obţinut între 0,5 şi 5 la sută.

În total, 63.793 de persoane din totalul de 105.839 de alegători înregistraţi au participat la scrutin, ceea ce reprezintă o rată de participare de 58,1 la sută.

Conform legilor R. Moldova, başcanul Găgăuziei devine membru al Guvernului moldovean.

În programul său electoral, Vlah a vorbit despre apropierea de Rusia şi factorul dezvoltării europene. Ea a fost susţinută de Partidul Socialist din R.Moldova, care a obținut cel mai mare număr de mandate și în noul Parlament de la Chișinău.

Într-un referendum organizat în februarie 2014, locuitorii din regiunea autonomă găgăuză s-au pronunţat masiv în favoarea apropierii Rep. Moldova de Uniunea Vamală susţinută de Rusia, dar şi a independeţei regiunii, iniţiativă criticată dur de autorităţile de la Chişinău.

Cu puțin timp înaintea scrutinului, ministerul moldovean de Externe a cerut explicații ambasadorului Rusiei la Chișinău, Farit Muhametsin, cu privire la implicarea activă a Kremlinului în procesul electoral din regiunea găgăuză, cu referire la  vizitele mai multor parlamentari ruși la Comrat, pentru a face campanie în favoarea Irinei Vlah. Sub umbrela conferinței „Perspectivele dezvoltării social-economice a UTA-Găgăuzia”, deputații ruși au ținut o prelegere geopolitică în care au condamnat demersul european al Chișinăului și au adăugat că Rep. Moldova, și în special Găgăuzia, trebuie să găsească un model de dezvoltare alături de Federația Rusă. Partidul Socialiștilor din Rep. Moldova, condus de Igor Dodon, i-a invitat la eveniment pe  deputatul din partea partidului  „Edinaia Rossia” Vladimir Afonski, și reprezentantii Partidului „Spravedlivaia Rossia” – Alexandr Cetverikov și Oleg Paholkov. Conferința a fost, de fapt, o prezentare a platformei electorale a candidatei Irina Vlah și un mesaj clar de susținere din partea oficialilor ruși. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.