Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Cazul Şova, din nou la CCR

Bucureşti: Cazul Şova, din nou la CCR

DISTRIBUIȚI

 136321 – 24042015 – Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va judeca pe 6 mai contestatia PNL privind hotararea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat in urma cererii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova, potrivit Ziare.com. Viceliderul grupului PNL din Senat, Tudor Barbu, a anuntat joi ca liberalii depun la Curtea Constitutionala o contestatie cu privire la hotararea Camerei superioare a Parlamentului referitoare la rezultatul votului exprimat in cazul Sova.

„Grupul senatorial liberal depune o contestatie adresata Curtii Constitutionale in ceea ce priveste hotararea Senatului in cazul Dan Sova. Sunt foarte multe temeiuri legale, lucruri legate de jurisprudenta CCR, sunt foarte multe pagini de argumente pe care liberalii le-au pus la dispozitia judecatorilor Curtii pentru a sustine un demers firesc de altfel, acela de contestare a unei hotarari care sfideaza legile si in primul rand Constitutia”, a declarat Tudor Barbu.

El a afirmat ca este un „caz unic in istoria post-decembrista”, fiindca, in cazul Sova, Regulamentul Senatului a fost utilizat de Putere ca un „subterfugiu” pentru a evita prevederile constitutionale.

Liberalul a explicat ca articolele 1, 72 si respectiv 76 din Constitutie stabilesc cadrul legal referitor la incuviintarea cererilor de retinere si arestare preventiva cu privire la parlamentari.

„Articolul 1 din Constitutie spune ca aceasta carticica este sfanta. Nu poti face lege intr-o tara care se respecta fara sa tii cont de Constitutia acelei tari. Articolul 72 din Constitutie, la paragraful doi, spune ca senatorii si deputatii pot fi retinuti, perchezitionati si arestati doar cu incuviintarea Camerei din care fac parte. Al treilea lucru pe care il invocam din Constitutia Romaniei este articolul 76, paragraf doi, unde se spune ca legile si hotararile date prin vot de Senat si de Camera Deputatilor se fac cu majoritatea parlamentarilor prezenti – senatori sau deputati”, a explicat acesta.

Un alt argument adus in discutie de liberali in contestarea adresata CCR vizeaza, potrivit lui Barbu, faptul ca Senatul nu constata, ci hotaraste. „Hotararea, atentie, spune ca noi constatam. Senatul Romaniei nu constata niciodata. Senatul Romaniei hotaraste. Ori aceasta hotarare spune ca noi constatam, ceea ce este un motiv nu doar de contestare la CCR, ci un motiv de ingrijorare in ce priveste respectul domnului Tariceanu si al celor din PSD care il sustin fata de Constitutie si electorat”, a mai declarat Barbu. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.