Acasă Anchete Justitie Legea pensiilor speciale, înapoi în Parlament. Partea necontributivă poate fi impozitată, dacă...

Legea pensiilor speciale, înapoi în Parlament. Partea necontributivă poate fi impozitată, dacă toate pensiile de serviciu vor fi impozitate la fel

DISTRIBUIȚI

 169627 – 03082022 – CCR a decis că noua lege a pensiilor speciale este parţial neconstituţională şi se va întoarce în Parlament.

Anunţul a fost făcut miercuri de președintele CCR, Marian Enache.

Potrivit anunțului public făcut de președintele CCR, ”unele articole din legea pensiilor speciale sunt neconstituționale”, cu referire expresă la ”diminuarea bazei de calcul”.

”Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie.

Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii”, a anunțat președintele CCR, Marian Enache.

CCR ”a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator, pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”, dar ”a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.